От х:

Днес в x:

Конфискуваха имот и 112 бона на престъпен бос

Конфискация на една втора идеална част от апартамент в Свиленград, както и на 112 000 лева постанови хасковският окръжен съд за Росен Вълчев от Минерални бани по искане на Комисията за отнемане на имущество, придобито по престъпен начин. Решението на магистратите е от вчера и подлежи на обжалване пред апелативния съд в Пловдив.

Росен Вълчев има зад гърба си две ефективни присъди, пише в мотивите си съдът. Първата от тях е за притежание на огнестрелно оръжие и грабеж от 1994 година. От него тогава са иззети два автомата, ловна пушка, пет пистолета и боеприпаси – 399 бр. разнокалибрени патрона. Присъдата по това дело, след споразумение с прокуратурата, е седем месеца затвор.

Следващата присъда е по-сериозна – за ръководене на организирана престъпна група. Бандата се е занимавала с трафик на наркотици. През 2003 година в Италия е заловена пратка с нетно тегло 54.82 кг., на стойност 4 934 093.60 лева. Съучастниците сочат като шеф на групата Росен Вълчев, който се намирал по това време в България. След съдебен процес, в началото на 2007 година Росен Вълчев е признат за виновен от хасковския окръжен съд и получава три и половина години затвор.

За да се произнесе по искането на Комисията, съдът проверява доходите и разходите на Росен Вълчев от 1985-а до 2010 година. Установява се, че през този период той е получил доходи от заплати 11 834.79 лева, които експертите приравняват на 55.84 минимални работни заплати (МРЗ). Към тези доходи съдът добавя 16 000 лева, получени от продажба на вълна, 13 000 от продажба на лек автомобил „Лада“, както и 1 183 лева от автобус „Чавдар“. Общите му доходи през този период възлизат на 108.57 минимални работни заплати.

В същото време обаче обичайните разходи, плюс придобитото имущество, възлизат на 890.37 минимални заплати. Магистратите заключават, че получените от Росен Вълчев доходи са многократно по-малки от разходите му, както и от размера на придобитото имущество. „Липсва законен източник на средствата“, заключава съдът.

Освен това в мотивите на решението се отбелязва, по повод връзката между придобитите имоти и престъпната дейност, че голямата част от имуществото е придобито в периода 2001-2003 година, за който е безспорно установено, че Вълчев е бил шеф на престъпна група.

Според източници на Haskovo.net сега Росен Вълчев живее в Свиленград и е арендатор на язовир в землището на тамошната община.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини