От х:

Днес в x:

Викат медсестра и фелдшери в съда за Черния Великден

Данаил (вляво) и Живко в съда

Процесът за тежката катастрофа навръх Великден миналата година в Симеоновград, при който загинаха шестима младежи, днес бе отложен за 29 март. За тогава са призовани и нови свидетели – двама фелдшери и медицинска сестра от центъра за спешна помощ в Харманли, които са взели кръвните проби за алкохол на двамата подсъдими – Данаил Георгиев и Живко Желев. Данаил е обвинен, че в пияно състояние е причинил смъртта на младите хора, а братовчед му Живко – че е дал ключовете на пиян шофьор.

Защитата на двамата се опитва да атакува именно кръвните проби, начина по който са взети, търсят нарушена процедура. Haskovo.net припомня, че след инцидента в кръвта на Данаил бяха установени 1.3 промила алкохол, а на Живко по-малко – 1.08. Според показанията на повечето свидетели обаче Данаил е пил само бира във фаталната вечер, а братовчед му Живко – ракия. Според адвокатите е възможно някъде по веригата от вземането на кръвните проби, до изследването им в лабораторията нещо да се е объркало. Ако успеят да съборят резултатите от пробите, адвокатите ще триумфират, защото обвинението срещу Живко трябва да отпадне автоматично, а срещу Данаил да бъде променено в по-леко.

Прокурорът Павел Жеков обаче не смята така. Според него в наказателния процес доказателства могат да се събират по всякакви законни начини, включително и със свидетелски показания. Дори да отпаднат резултатите от кръвните проби, има многобройни показания, че двамата са пили, а един експерт би могъл да докаже, по утвърдена методика, дори каква е била концентрацията на алкохол в кръвта им.

На днешното съдебно заседание показания дадоха последните призовани от предишния път свидетели. Не се яви Радка, която във фаталната вечер е шофирала другата кола на компанията. Прокурорът обаче обяви, че не държи толкова на нейните показания, защото на практика не казва нищо по различно от останалите. Според близките на жертвите Радка отдавна живее при майка си в Италия и е малко вероятно да се върне за процеса. Възможно е на 29 март тя да бъде заличена от списъка на свидетелите.

За следващото съдебно заседание засега се очертават само ожесточените спорове за кръвните проби на двамата братовчеди. Има голяма вероятност тогава делото да приключи.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини