От х:

Днес в x:

Деца: Тормозът в училището е често явление

5-токласници показват розовите си лентички

Има тормоз и насилие в училищата. Не само в нашето но и в други. Това признаха открито деца от хасковското СОУ „Васил Левски“. Учениците, предимно средношколци, бяха добре ориентирани във формулировките. Тормозът бил на расова, етническа, понякога и сексуална основа, а най-честият-заради външен вид. Изразявал се в обиди, подигравки и понякога посегателства. Децата обаче бяха категорични, че учителското тяло се справя бързо и ефективно с причинителите.

Насилието, свързано с физическа саморазправа, не е често явление, но във повечето класове има поне по един побойник. Все пак системни побоища не се наблюдавали. Там.

За да изразят протестът си срещу този негативен феномен, над 60 деца от СОУ „Васил Левски“ закичиха розови лентички, като по този начин се присъединиха към международно отбелязвания Ден за ненасилие в училището. Традицията на розовото идва от провинция Нова Скотия/шотландия/ в Канада. През 2007-ма година група ученици подигравали и тормозели момче, дошло на училище с розова блуза. На следващият ден, две деца от същото училище закупили и раздали 50 розови тениски на съучениците си, в знак на съпричастност с тормозеното дете. Традицията се разпространява в англосаксонските държави и по света, като през 2011-та година е „Денят на розовата фланелка“ се отбелязва от 1 млн ученици в 25 държави по света.

Към розовото в „Левски“ се присъединиха всички десети класове и част от 5-тите. Очаква се инициативата да се разпространи и в други училища, споделиха инициаторите от Клуба на ООН към училището.

Г.Христов

Инициатори са от Клуба по ООН в училище с ръководител Виолета Бозакова
Над 60 деца се присъединиха към инициативата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини