От х:

Днес в x:

В Хасково е чисто, но няма икономика. Преглед на регионалния печат

"Яйце от щастлива кокошка - колкото половин хляб", чело на "Новинар юг". Щастливи са онези кокошки, които имат поне по 2 кв метра за себе си в курника. Това е изискване на Евросъюза за хуманно отглеждане на кокошка. Това изискване обаче вдигало разходите защото в по-широкия курник, кокошката кълвяла повече фураж. Затова нейните яйца струват около половин хляб-33 ст. Даже по Великден се очаквало яйцата да ударят половин лев за бройката. Което ще направи нещастни потребителите. Ама кокошките са по-важни.

"8 легла за 16 хиляди лева дари Неохим на "Св. Екатерина". Торовият гигант дарил чисто нови специализирани болнични легла на закъсалата общинска болница в Димитровград. Браво.

"Тракиец тренира евакуация при скъсването на язовира". Дежа вю от вчерашната публикация. 20 метрово свлачище по брега създавало реална опасност от скъсване на язовирната стена на държавния язовир "Тракиец", алармира кметът на селото Красимр Бойчев, чийто язовир Елена бе източен по време на наводненията, именно заради компрометирана стена. Според Напоителни системи свлачището засега не представлява опасност, ще бъде обследвано с комисия. В язовира има 87 млн кубика вода при капацитет 118 млн. Въпреки това се дискутира риска от преливане, което ще наводни 100 къщи на селото.

Това го четохме и вчера. Новото е, че до седмица кметът Бойчев, ще насрочи общо селско събрание, на което пък ще се насрочи ден за провеждане на първа тренировка при евакуация заради наводнение. Дотогава опасността от наводнения може вече да е отшумяла, понеже дори и сега, сняг почти не остана.

"Сменят покрива на ПМГ през лятото". За мащабни ремонти в местанта математическа гимназия анонсира замкметът Минко Ангелов. Първо е проектът, а през март кандидатстване по европейските кохезионни фондове. ПМГ е единственото училище в Хасково, което още е със стара, дървена дограма.

"Трима на разпит за труп с прерязано гърло" водещо на крими страницата. 67 годишният Георги Минков е открит с прерязано гърло край димитровградското село Крум. Основната версия е убийство, но още няма арестуван. Засега са заподозрени трима, които вчера са били разпитани от димитровградските криминалисти. Установено е, че Минков е бил убит между 21-22 февруари.

"В Хасково е чисто но няма икономика". Думите са на български изселник в Турция Бурхан Давутоглу. 72 годишният мъж работи като агроном в турската община Узункюпрю. Макар да не става ясно по какъв повод се прави интервюто, историята му е интересна. Бурхан живял 38 години в Хасково, но се изселва по междуправителствена спогодба през 1978 година. Връща се наскоро и съпоставя минало и бъдеще. Хасково е много чист град, кражбите са намаляли и това прави приятно впечатление на турските бизнесмени. Обаче няма икономика. Няма университет. Много безработни, много магазини, ама никой не купува, много кафенета-ама празни. Стара Загора е нещо различно-там има живот

Вероятно г-н Давутоглу вече спи, когато хасковските кафенета се пълнят. Но за Стара загора е прав. И още любопитни неща в интервюто-все повече са настроенията в Турция да се задълбочават и подобряват комшийските връзки с България. Турците искат да правят бизнес в България заради по-ниските данъци и евтина работна ръка, ама не им дават. Все повече турци не щат и да чуят страната им да влезе в ЕС, въпреки че се налага легендата за противното. И крайно любопитен пасаж: "Партия Атака има много лошо отношение към Турците и Турция. Защо? Все си мисля че тези хора са подпомагани от Турция...."

Ако в това има и частичка истина, Волен Сидеров трябва да се самообеси и самозастреля поне три пъти.

"Брашното удря 700 лв за тон от март", чело на "Хасковска Марица". Хлябът обаче няма да поскъпва, успокояват от хасковският хлебозавод. Няма да поскъпват и баничките. И да има поскъпване в следващите месеци, то ще е с най-много 10 стотинки, върху настоящата цена от 70 ст за самун. Пшеницата поскъпнала до 480 лв за тон на световните пазари, ама от хасксовският хлебозавод не купуват зърно. Имат достатъчно запаси. Да му мислят малките фурни.

"Събарят 51 къщи в Бисер днес". Това са окончателно обявени за негодни за обитаване постройки, пострадали от наводнението. Всичко става за сметка на държавата.

"Оборудваха две нови легла в ОАРИЛ". С което леглата в интензивното отделение на МБАЛ Хасково стават 10-необходимо изискване за кандидатстване за трето ниво на компетентност. В доскоро проблемното, заради липса на кадри отделение, вече работят 10 лекари. Ако кандидатстването мине, ОАРИЛ ще бъде единственото отделение от областната болница, а и в цялата област, с университетско ниво на компетентност. Дано повлече крак и за останалите.

"Футболистите на депутата Сербест яли на вересия за 4 140 лв". Депутатският тим на Стамболово бил на лагер в хотел в Смолян. Яли пили, веселили и сигурно тернирали. Ама без да плащат. Заради което смолянска фирма ги осъди вчера в хасковският съд, без право на обжалване. Така, освен въпросните 4 140 лв, Стамболово ще заплати и разноските по делото.

"Двамата похитители остават в ареста". Двама от тримата, които вчера отвлякоха и пребиха 26 годишния Ганчо Стефанов, остават в ареста. Альоша и брат му Калчо организирали наказателната акция, защото Ганчо за втори път отвлякъл 16 годишната им щерка. Двамата се обичали, ама родата не давали да се вземат. След като хванали и набили любовника в Симеоновград, го метнали в багажник и тръгнали да го връщат в родното Раднево. По пътя спрели да го бият още. Третият участник Кирил, май не биел Ганчо, а го поливал с бира. Вероятно за да го боли по малко. И понеже няма безспорни доказателства за участието му в боя, съдът го пуска на свобода срещу 2 хил лева.

Надали има нещо по абсурдно от родното правосъдие. Сигурно ако разглеждат изнасилване, наличието на вазелин ще е смекчаващо вината обстоятелство.

"Изгоря пощата в Ивайловград". Заради късо съединение, след работно време. Сега в Ивайловград се чудят откъде ще си пускат писмата. Любопитното е че пощенският клон бил залепен за местната полиция, но "късото" си избрало писмата и колетите.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини