От х:

Днес в x:

Хасковското Спешно в предучилищна, стана на 5 г

Спешното-5 години на първа линия в местното здравеопазване

Хасковското спешно отделение навършва този февруари 5 години от основаването си. Партито за рожденият ден е на 23-ти февруари, съобщиха от областната болница. Рекапитулация на свършеното и новите перспективи, ще бъдат споделени тогава.

Създаването на хасковското Спешно, като портал за болницата бе извършено през 2007-ма година, след поредната реформа в здравеопазването, дело този път на министър Радослав Гайдарски от тройната коалиция. Преди това, спешното отделение бе част от структурата на центровете за спешна медицинска помощ/ЦСМП/ или иначе казано, за тях отговаряха линейките. В Хасково имаше спешен сектор с 4 легла. Любопитното е, че реформата сработи само в областния град. Във всички останали общини, филиалите на ЦСМП продължават да си имат спешни сектори. В някои градове, като Любимец, пък останаха само те, след като бяха закрити общинските болници.

5 години след разделянето в Хасково, впечатленията са противоречиви. От една страна, Спешното има повече места, особено след като получиха така необходимото разширение от новото ръководство на МБАЛ в лицето на д-р Славчо Близнаков. Докараните по спешност пациенти пък имат на разположение ресурсите на болницата, като рентген, клинична лаборатория, при необходимост скенери и енцефалограф.

От друга страна обаче това е най-проблемното отделение от създаването си. То е единственото в хасковската болница, което е на най-ниското ниво на компетентност-първо. Причината е в хроничната липса на кадри. До скоро в отделението на щат бе само шефът му д-р Кючуков, а щатът се попълваше от дежурства на лекари от други отделения. Д-р Близнаков обаче успя да убеди, на щат да постъпят още трима специалисти-д-р Матеев, д-р Пейчев и бившата шефка на Димитровградската болница-д-р Боспатчиева. С новоразкритите дежурни кабинети за неотложна помощ през почивните дни, отделението ще предлага непрекъсната консултация на детски лекар и терапевт.

Остава обаче сериозната липса на доверие на пациентите към Спешно. Сигналите за липса на бързо и качествено обслужване, грубо отношение, неправилни диагнози и недостатъчно внимание, може и да не са верни, но са толкова чести, че са единствената константа относно работата на отделението. Не бива да се забравя обаче, че заедно с лекарите от Линейките, „спешните“ са първата преграда между живота и смъртта. Пък и понякога хасковлии искат от другите перфектност, макар тя да отсъства от собственият им професионализъм.

Най-остроумната кратка бележка от „гласът народен“, по адрес на Спешното бе направена от скорошен техен пациент: „Още са в предучилищна възраст“.

Г.Христов

Д-р Кючуков/вляво/ доскоро бе единственият специалист в отделението
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини