От х:

Днес в x:

Ремонт ще раздели Спешното в Хасково на две зони

Ръководството на Многопрофилната болница в Хасково придвижи документацията за предстоящото разширяване и модернизация на Спешното отделение с още една стъпка. Изпълнителният директор на клиниката д-р Георги Гелов пусна уведомление за становище до кмета на Общината за реализация на инвестицията.

Парите, с които ще се извърши изцяло обновяването на отделението за спешни случаи в Хасково, ще са европейско финансиране по линия на Здравното министерство. Общият бюджет за модернизация на системата на Спешната медицинска помощ в цялата страната е над 80 млн.евро.

Темата за реконструкцията се върти вече втора година, но на два пъти Министерството на здравеопазването удължава срока.

Първата отсрочка беше заради смяна на министъра. Тогава срокът се отложи от средата на декември 2017 г. за 30 март 2018 г.

Преди десетина дни обаче от ведомството, ръководено от Кирил Ананиев, публикуваха на официалния си сайт, че предстои още едно удължване на срока. Той ще е  с месец и половина и дата за подаване на проектните предложения става 15-ти май. До тогава Министерството на здравеопазването трябва да изготви документите и плановете за ремонт на общо 237-те спешни центъра, техните филиали и спешните отделения в държавните болници, както и за доставка и монтаж на медицинска апаратура и за закупуването на 400 нови линейки.

Този път удължаването е обяснено от една страна, поради комплексния характер на дейностите, планирани за изпълнение в мащабния инфраструктурен проект, който е единствен по рода си в страната. Другият аргумент е да се даде повече време за реакция на консултантите по документалното обезпечаване на проектното предложение.

Спешното отделение в Хасково е на доста тесен терен в момента, затова предвиждаме разширение, посочи изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Георги Гелов.

Намеренията са освен реконструкция на сега съществуващата площ, да се направи и нова пристройка на северозапад.

Разширението на сегашната сграда на отделението ще е към градинката, където в момента е рампата за линейките, уточни д-р Гелов. Това ще даде възможност да се обособят няколко зали, съобразно маниупалциите, които ще се извършват в тях- зала за преглед, шокова зала, за спешна терапия с пост с легла, зала за диагностично уточняване и наблюдение. Отделно ще са лекарските кабинети, тези за консултации на пациенти с минимални увреждания, за бързо проследяване, ще има и изолационни помещения. Съвсем по различен начин ще изглежда и централно фоайе.То ще е с чакалня за пациенти и отделна зона за персонала, административна и складова част.

В пристройката ще е зоната за спешно лечение и наблюдение. Връзка между двете зони на Спешното ще става със  свързващ коридор.
 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Di
    Dimo
    14 0
    14:22, 30 мар 2018
    Докога ще продължаваме да наливаме пари в тия обречени сгради на болницата. Ако всичките инвестиции, които се правят в сграден фонд бяха вложени в хирургическия блок сега щяхме да имаме модерна болница, която щеше да помещава всичките си отделения в ЕДНА сграда, а не като сега да тичат като гламави по цял ден из различните сгради и отделения. Инвестицията не е голяма в сравнителен план, но въпросът е да има желание в общината. А е повече от явно, че сегашният кмет и администрация ги мързи да дишат, а какво остава да свършат нещо за хората.
  • 2
    00
    001
    11 -3
    14:35, 30 мар 2018
    То кадърни лекари не останаха в тази болница Вие за сгради се кахарите!!!!!!!!
  • 3
    Ал
    Алекс
    2 0
    16:03, 30 мар 2018
    Ееее,недейте така! Нали парите от еврофондовете трябва да се усвоят и да влязат на някого в джоба,по-скоро на д-р Гелов.Всички такива сделки стават под масата и трябва да има и за Директора,а това не са малко пари.Нека се облажи човека.....
  • 4
    Да
    ДА ИНВЕСТИРАТ В ДОКТОРИТЕ
    5 -1
    16:37, 30 мар 2018
    Най отвратителното отделение е Спешното.! Особено ако ви се е наложило да го посетите в нощните малки часове....? Само "болни " ц***** и отвратителни доктори ! Унижение е / не дай боже /да го посетиш и да си що годе човек !Като не им се работи там или парите им са малко ..... да ме питат какво да правят ,щото от хубаво само ******ите ги посещават !

Още новини

Последни новини