От х:

Днес в x:

Постоянен арест за издирвания за тероризъм мароканец

Мароканецът Ноуфал Захри, издирван в родината си за тероризъм, ще остане за постоянно в ареста. Това реши днес съдия Господинка Пейчева от Окръжния съд в Хасково при разглеждане на мярката му за неотклонение.

35-годишният мъж беше задържан в България на 13 януари 2018 г. след като преминал незаконно границата с Турция. Месец по-късно съдът в Хасково му наложи мярка „задържане под стража“ за 90 дни. В рамките на този срок от кралство Мароко са изпратили до властите в България официалната молба за екстрадиция на Ноуфал, съпроводена с необходимата документация. Той е търсен от родината му по обвинение за съпричастност към терористична дейност в Сирия. Според документацията той се е придвижвал с колан с експлозиви, гранати, амуниции, автомат Калашников, обясни прокурорът по дело Николай Гугушев. Участвал е в обучения и набиране на средства за тероризъм. За престъплението в Мароко е предвидено наказание от 5 до 20 г. затвор с възможност за нарастване до 30 г.

След направеното искане за екстрадиция от Окръжна прокуратура-Хасково настояха Захри да бъде оставен за постоянно в ареста до приключване на процедурата по връщането му в родината, което беше уважено днес от съда. Адвокатът му Антон Попов не претендира за налагане на друга мярка предвид желанието на клиента му да бъде върнат в Мароко.

Пред съда Ноуфал заяви чрез преводача си, че иска да бъде екстрадиран в Мароко. В съдебната зала обаче той коментира, че ако българските не бяха съобщили за задържането му, в Мароко нямаше да знаят къде се намира той, което развесели присъстващите на заседанието. След изказването му съдия Пейчева заяви, че между България и Мароко има действащ обмен, според който, казано накратко, ние ги хващаме и си ги пращаме.

Решението на Хасковския съд подлежи на обжалване пред Апелативния в Пловдив. В рамките на 7 дни пък трябва да бъде насрочено същинското дело по екстрадицията на Ноуфал.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини