От х:

Днес в x:

Пирогов учи хасковското Спешно как да връща от отвъдното

Хасковското Спешно ще премине допълнително обучение в Пирогов

6-има лекари и 8 сестри от хасковското Спешно отделение ще преминат интензивен двумесечен курс в „Пирогов“ в тънкостите по оказване на първа помощ при животозастрашаващи състояния. В курса заминават както пресни и току що постъпили кадри, така и ветерани на отделението. Опцията станала възможна едва в последните дни, след като били пуснати парите по мярката на ОП „Развитие на човешките ресурси“ на ЕС и МЗ потвърдило, че Хасковската болница е включена. Така 14-те от областната болница ще почерпят знания направо от извора.
УМБАЛСМ "Н. И. ПИРОГОВ" е уникална за България структура, пригодена за компетентно лечение на спешни случаи 24 часа в денонощието. Практически „Пирогов“ събира най-тежкото от тежките спешни пациенти в цялата страна, а кариерата на повечето от най-успешните български лекари неизменно е започвала оттам. Обучението на заминаващите на 1-ви декември хасковлии ще е на теория и практика, като в част от модулите докторите ще практикуват като екип със сестрите. Курсът продължава до 6-ти февруари.

Обучението на практика обхваща 1/3 от целия наличен персонал в отделението на д-р Димитър Кючуков. През 2010-та то бе сведено само до един щатен доктор и половин дузина сестри и имаше реален шанс да бъде закрито, с което да падне общото ниво на компетентност на хасковската болница. Стабилизирането на финансовото състояние на болницата и подобрените условия условия за работа обаче към момента са привлекли 26 доктори, 10 от които специализанти. Някои от тях са като д-р Димитър Славов, който само преди месец завършил висшето си в Пловдив и веднага получил шанс в МБАЛ. Други са като обръгналата на какво ли не сестра Христина Пеева, която е на първа спешна линия от 8 години. В курса ще участва и старшата на отделението Хюлия Шериф. В списъка на лекарите за Института са включени още д-р Пейчев, д-р Ганашев, д-р Анев, д-р Славов, д-р Кънчева и д-р Зафер. Сестрите, придружаващи Шериф, са 8 от общо 14-те назначени на щат в Спешно. Като цяло „милосърдните“ са по-спокойни за предстоящия курс, като заявяват със самочувствие, че едва ли има нещо, което може да ги изненада. „Отравянията тук са почти ежедневие, травмите дори по-чести, защото сме на международен път с много катастрофи. Едва ли има нещо което не сме виждали“, обясни сестра Пеева. Очакванията й са да научи нещо повече за непрекъснато прогресиращата техника и консумативи в медицината. Горе долу това очакват и лекарите, но освен работа с нова и модерна апаратура, за някои школата на Пирогов ще бъде първата среща с пациенти в клинична смърт например. Както призна д-р Славов, засега с подобни състояния се е сблъсквал само на теория.

Акцентът в теорията за доктори ще бъде в първата оценка на пациент в шок, диагноза на виталното му състояние, подход към специфични състояния и поведения на пациент в криза и споменатото вече извеждане от клинична смърт. В практиката ще се акцентира върху интубацията и други техники за възстановяване на дихателните и сърдечни функции, преценка на новородено в криза, реакция при деца, изпаднали в кома и прочие. Сестрите ще наблегнат в практиката си най-вече на инфузионната терапия /вливанията/, реакция при остри отравяния и, разбира се, специфична първична преценка на животозастрашаващи състояния.

Г. Христов

Акцентът ще бъде върху реакция при животозастрашаващи операции
Пресният кадър д-р Димитър Славов ще е един от 6-та лекари
Опитната сестра Христина Пеева също ще почерпи от извора на Спешната медицина
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Ви
    вилито
    30 -5
    16:04, 26 ное 2014
    христина и ферито са най добрите сестри но тоя тяхние /шеф/ е за махане много надут пап.нгер голямо самочувствие без покритие.
    • Ха
      хасковлия
      22 -2
      18:04, 26 ное 2014
      Кючуков не само е надут пуяк,но и един некадърен и корумпиран лекар с големи претенции от когото са плакали не един и двама хасковлии.По рано ближеше задника на Шопов,а сега на Близнаков.И макар,че това е ясно на всички никой не го закача защото го помним на"барикадите"при защитата на Близнаков.
    • Ha
      ha ha
      2 0
      13:34, 27 ное 2014
      Повечето там не ги бива . Тази на снимката е добри ама за другаде ,гледам баба ама лачена.
  • 2
    Iv
    Ivo_1417015949
    21 -3
    17:31, 26 ное 2014
    Da,Hristina Peneva naistina e dobra i vinagi otziv4iva.Pozdravi na sestra Hristina Peneva ot mnogo blagodarni pacienti ot Topolovgrad........
  • 3
    Ха
    Хасковлийка
    0 0
    18:35, 26 ное 2014
    Тая църната грозница ли е най-добрата им сестра!!! И тя яко е нагълтала бастуна! Въздух под налягане!
  • 4
    As
    asansiora1962
    9 0
    20:46, 26 ное 2014
    доктор Славов успех и късмет!!!!!!!!!!!!
  • 5
    Хр
    Христова
    7 0
    09:32, 27 ное 2014
    Оставям на компетентните да преценяват колко е компетентен д-р Кючуков, само споделям лично преживяване - след неуспешна операция на херния, извършена от този д-р, се подложих за втори път - да е жив и здрав д-р Живко Атанасов!Вече 10 години оттогава - чувствам се прекрасно!Благодаря!
  • 6
    Въ
    възмотен
    9 0
    11:43, 27 ное 2014
    кючуков като го видя направо ми се повръща отвратителен човечец е директора на болницата трябва да го смени .
  • 7
    Ha
    ha ha
    2 -1
    13:26, 27 ное 2014
    I v amerika da idat ................................

Още новини

Последни новини