От х:

Днес в x:

Запис от среща в "Пирогов" разкри закани срещу близките на Даная "да усетят болката"

Журналистката Валя Ахчиева разпространи запис, направен на заседание на Медицинския съвет на УМБАЛСМ "Пирогов", от който се чуват смущаващи закани за ответен удар срещу близките на починалата 15-годишна Даная.

Записът беше включен в нова част от разследването на Ахчиева по случая с Даная.

"Просто, трябва да се направи всичко възможно те да усетят болката, тия хора", казва един от участвалите в срещата.

Бившият депутат и член на фондация "Даная" Кремена Кунева разказа, че има информация, че думите са на проф. Асен Балтов - бившия директор на "Пирогов", който за кратко беше депутат от ГЕРБ. Кунева също е бивш депутат, но от "Демократична България". Участието ѝ в листите се оказва повод за обсъждане на политическа "конспирация" по време на същото заседание - нещо, което тя отхвърля категорично.

До момента Балтов не е коментирал случая "Даная" публично. Не е коментирал и съдържанието на записа. Кунева поиска Балтов да поднесе публично извинение.

В друг момент от записа участник в срещата коментира: "Въпросът е да устискаме до 6-ти март. Е, това е истината. Казвам го на български език", след което отново посочва, че има предвид ротацията на кабинета. При която се очаква здравният министър Христо Хинков да бъде сменен, а Мария Габриел (ГЕРБ) да поеме премиерския пост.

След като видеото на Валя Ахчиева е публикувано, адвокатът Мария Петрова също се оплака, че е станала жертва на заплахи.

Тя разказа за обаждане от неин познат от "една от най-големите столични болници", който я предупредил, че е включена в наказателен списък на ръководителите на лечебни заведения в София заради неин Facebook-коментар.

"Съгласно този списък, такива като мен и моите близки, включително деца, нямало да могат да припарят до болниците. Не знам. Толкова ли ви е страх от пациентите ви, господа управници?", каза тя.

На 1 февруари прокуратурата обяви, че ще проверява болницата за евентуално извършено престъпление "смърт по непредпазливост". В сряда, 14 февруари, СГП обяви, че е образувано и досъдебно производство - т.е. вече има данни за предполагаеми законови нарушения. Не се съобщава дали има привлечени обвиняеми.

На срещата на Медицинския съвет в болницата е участвал адвокатът Димитър Марковски, който беше нает от ръководството на болницата "безвъзмездно". Това се случи, след като втора проверка на "Медицински надзор" откри нарушения при предписването и отпускането на медикамент за Даная.

Майката на детето Ани Стоянова обвинява директора Валентин Димитров в неадекватна организация на работата в болницата (ненавременно засичане на усложнението, липса на специалисти по време на болничното лечение, търсене на кръвосъсирващ медикамент от друга болница). Според нея това косвено е допринесло за загубата на живота на детето ѝ, а трагичният случай стана повод за създаването на фондация "Даная" в подкрепа на детското здравеопазване.

В клипа от "Пирогов" се чува как един от участниците информира колегите си, че е взето решение "да подадем колективна оставка, ако нещата се усложнят и атаките продължават".

"Ако има извънредни заплахи и не можем да отговорим, има и други начини, по които може да се действа. Тук говорим за "Пирогов", казва той.

В друг момент от записа участник в срещата коментира: "Въпросът е да устискаме до 6-ти март. Е, това е истината. Казвам го на български език", след което отново посочва, че има предвид ротацията на кабинета, при която се очаква здравният министър Христо Хинков да бъде сменен.

"Ако може да се направи нещо, с което да реагираме, да обърнем нещата против. Защото, в края на краищата, не може отвсякъде да ни бият и да ни използват... фондации, тук, едва ли не да ни разпореждат какво да правим и как да лекуваме", казва трети. "Буквално те се подиграват с "Пирогов".

В записа се чува и гласът на адвокат Марковски, от чието изказване става ясно, че Медицинският съвет всъщност не е бил единодушен в подкрепата на директора си.

Налага се той да убеждава медиците "да спрат да се карат" и да се обединят около "нещо общо", вместо да "си решават вътрешни проблеми".

На същото заседание той им предлага услугите си - включително "медийно присъствие" и "медиен отговор на това, което се случва".

Близките на Даная се готвят за нов протест пред Министерския съвет на 16 февруари от 17 ч.

Кремена Кунева се обръща с гневна позиция срещу "Демократична България", ПП и ГЕРБ за това, че тотално неглижират случая с Даная.

"Заради това, че съм била 4 месеца гражданска кандидатура на ДБ, сега нося гайлето на това нещо. Защото моето име се спряга с тях, а тяхната подкрепа към момента е нула. Нула. Къде е ДБ в Здравната комисия? Къде е ДБ по случая "Пирогов"? За ГЕРБ знаем. ПП изобщо даже не мога да ги коментирам. Единствено може би с доц. Тонев, който е съветник в Министерството на здравеопазването, можем да проведем нормален разговор. Тези хора се правят, че не съществуваме. Така както преди 3 години са се правили, че не съществува и съдия Цариградска", каза Кунева в своя позиция.

"Къде сте, "Демократична България", ПП, ГЕРБ? ГЕРБ, излезте и кажете - професор Балтов е ваш член. Той е бил ваш народен представител и заплашва майката на дете, което е загубило живота си. Заради скапаната здравна система, която вие оставихте в това състояние", каза още тя.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини