От х:

Днес в x:

На земеделците им липсва Емел Етем

Обединените земеделци: Петя Ставрева и Георги Каркъмов в средата. До тях от двата края, съветниците в ОБс Хасково-Евгени Колев и Железан Узунов

Закритото вече министерство на бедствията и авариите и нарицателната му министърка Емел Етем, били необходими за да се избегнат бедствия, като наводненията, които сполетяха хасковско. Това обявиха на пресконференция от Обединени земеделци.

Докато съществуваха, „Бедствията и авариите“ бяха символ на неработеща структура, а заедно с министърът си-на безумно разхищение на държавни средства. 

Според земеделците обаче,закриването през 2010-та година на агенцията по хидромелиорациите заедно с министерството на бедствията и катастрофите, било грешка. Това обяви зампредседателят на партията Георги Каркъмов. Като бивш замминистър на земеделието от правителството на ОДС, Каркъмов изрази съжаление, че стартиралото по негово време създаване на сдружения за напояване, е продължило с анемични темпове през следващите правителства. „Имаме само 96 сдружения за напояване, а очаквахме хиляди“, категоричен бе той. Именно на тези сдружения се възлагали надеждите за стриктен контрол и ефективна експлоатация на язовирите в България. Защото сегашните арендатори на язовири нямат техническия и експертен потенциал, да стопанисват поверените им водоеми.

От Обединени земеделци настояват за свикване на извънредна парламентарна анкетна комисия, която да инспектира и оцени щетите от наводненията. Предложението в парламента ще бъде издигнато от синята коалиция, анонсира председателката на земеделците Петя Ставрева. Парламентарният контрол е необходим, защото правителството работи на парче. „Министър Трайков първо обяви яз Елена за бракуван, после не бил, после го изпуснаха. Заедно с вече унищоженият яз на Иваново, се създава ситуация в която стотици декари обработваема земя няма да има с какво да бъде поливана“ обясни съветникът в Обс Хасково Евгени Колев. Такава ситуация обрича зеленчуко производителите в региона.

„Ще станем монокултурна страна. Когато се търси, ще изнасяме само пшеница“ допълни Каркъмов.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини