От х:

Днес в x:

В Бисер започнаха да учат отново

Първи учебен ден в село Бисер, след потопа. Вдясно е 6-класничката Биляна

Учебните занятия в потопеното село Бисер бяха възстановени днес, след 10-дневно прекъсване. В ОУ "Христо Ботев" днес пристъпиха 30 от общо 92-те деца. Останалите още са в шок и не искат да се връщат в Бисер, разказаха техни близки. Децата били на безопасно при баби и дядовци в съседни села и Харманли.

В Бисер учат деца от съседното село Черна могила. Ежедневно до училището са пътували и няколко деца от Харманли. Останалите са местни. Бисер е младо село с близо 900 жители и местното училище никога не е било заплашено от закриване, съобщиха от регионалният образователен инспекторат. Оттам разказаха и нещо любопитно. Директорът на школото Митко Димитров е реагирал може би най-адекватно и бързо от всички държавни служители, в деня на трагедията 6-ти февруари. Още при първите слухове за идваща приливна вълна, към 7.30 часа, директорът разпоредил на всички, вече пристигнали деца, да си обират крушите. Тези които били с колите на родителите си били качени обратно, останалите били натоварени в училищният автобус. Директорът предупредил и останалите родители да не си пускат децата, днес нямало да има училище. Така била предотвратена допълнителна паника, която без съмнение би обхванала родителите на децата. Макар сградата на ОУ "Христо Ботев" да не е пострадала сериозно от потопа.

Дошлите деца днес нямаха учебници. Не беше и необходимо. Споделяха впечатленията си от страшният ден. 6-токласничката Биляна Тодорова изрецитира написана от нея поема, посветена на трагедията сполетяла любимото и село.

На училището ще бъдат отпуснати 15 хиляди лева за отстраняване на щетите от пороите.

Г.Христов

30 от 92 деца се явиха на училище
Училището почти не е пострадало
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини