От х:

Днес в x:

Подсъдими за убийство пак без адвокат, отлагат делото

За втори пък липсата за защитник отложи делото срещу Никола Атанасов от село Лозен и трима негови авери днес. Атанасов застава пред Темида по обвинение в умъртвяването на съселянина си Здраво Томов през април миналата година.

Още на предишното съдебно заседание през януари 2012-а обвиненият в убийството поиска делото да се гледа по съкратената процедура. Това означава, че потвърждава всички факти в обвинителния акт и прави пълни самопризнания, а съдът е длъжен да му наложи наказание под предвидения в закона минимум. Поради липсата на адвокатката му тогава съдът отложи процеса за днес.

Днес обаче без защитник се яви друг от подсъдимите - Диян Георгиев. Това принуди съда да поиска от хасковската адвокатска колегия да му назначи служебен защитник за следващото заседание на 2 март.

Диян, заедно с Димитър Кирилов и Демир Венциславов са подведени под отговорност за възпрепятстване на разследването. Във фаталната вечер през април 2011-а четиримата мъже отишли пияни до дома на Томов за цигари. Там Здравко припомнил на Никола, че му е дал заем от 700 лв., за да си купи мотор. Домакинът настоял да му върнат парите, но пияният Атанасов му се нахвърлил с юмруци и ритници и го пребил до смърт.

След побоя Атанасов убедил аверите си да му помогнат да прикрият следите от престъплението. Те измили кръвта от жертвата, запалили дрехите, в които избърсали кървавите си ръце, и се прибрали.

За престъплението Никола Атанасов може да получи наказание под 15 години затвор, което е минимума в закона.

Приятелите му пък може да се разминат и с пробация.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини