От х:

Днес в x:

Рекетират ЕТ да си купуват нови касови апарати

До 1-ви април е срокът за свързане с НАП. Както се оказа-и на поголовна смяна на фискалните устройства

Едноличните търговци, са принуждавани да си закупуват касови апарати, дори и настоящите им фискални устройства да са съвместими с електронната система на НАП, сигнализираха наши читатели развиващи малък бизнес в Хасково и региона. Според закона, до 1-ви април, всеки търговец независимо дали е регистриран по ДДС или не, извършващ кешови плащания, трябва задължително да се върже към електронната система на данъчните. Това се прави за проследяване в реално време на оборота на фирмите. Според нашата читателка подписала се като Елена Иванова, оторизираните фирми предлагат по-високи цени за модифициране на касовите устройства в сравнение със закупуване на нов касов апарат. Дамата повдига и допълнителни въпроси относно условията за развитие на малък и среден бизнес в България. Ето и нейното писмо до редакцията:

Уважаеми господа, имам регистрация като ЕТ и във връзка с осигуряване на дистанционна връзка на касовите апарати с НАП проверих и установих, че наличният ми касов апарат е годен за модифициране т.е. интегриране на устройство. Изненадата ми обаче беше, че въпросното модифициране е с цена 350 лв. и всички фирми за поддръжка на касови апарати директно предлагат закупуване на нов касов апарат за 300 лв., има и на по-високи цени. Въпросът ми е някой контролира ли този процес, защото е явно че на гърба на фалиращите малки фирми отделен бранш е решил да направи търговски удар? Каква е реалната цена за модифициране на годен за това касов апарат? И да разбираме ли, че това изискване на НАП означава поголовна подмяна на касовите апарати? Този разход е убийствен за малките фирми и ЕТ и не би следвало да ги засяга. Предвижда ли правителството мерки за подпомагане на малкия и среден бизнес у нас и данъчни облекчения за новорегистрираните, първи и единствени фирми на хора под 30 г. възраст поне през първата година? До кога данъците и осигуровките ще се плащат на общо основание върху определен праг, а не върху реалния оборот? Защо трябва да се осигурявам върху 420 лв.,след като последните месеци оборотът ми е под 100 лв? В провинцията масово се затварят търговски обекти, разходите са многократно повече от приходите, а подмяната на касови апарати по време на криза е недомислица. Моля за проверка и контрол на фирмите предлагащи сервизно обслужване на касови апарати и защо ни принуждават да закупуваме нови! Изискването за връзка с НАП да важи само за големите фирми с високи стокообороти, а не за малките фирми и ЕТ!

С уважение: Е.Иванова и група млади хора, решили да живеят, работят и законно да практикуват малък бизнес в България.

Haskovo.net потърси за разяснение НАП. О там заявиха, че те не могат да следят цените за електронно свързване с тях или цените на модифицирането на съществуващите фискални устройства, защото това било пазарна икономика. В сайта на НАП е публикуван пълен списък на фирмите, оторизирани да извършват свързването. Всеки търговец пък може да въведе номерът на фискалното си устройство и неговият модел и да провери дали този тип касови апарати подлежи на модифициране. Дали това е по-изгодно или купуването на нов апарат, е оставено на преценка на самия клиент. От изискването да са свързани дистанционно с НАП са освободени само онези фирми, които извършват разплащане САМО по банков път. Както и редки изключения за региони, където няма прокаран интернет и системата обективно не може да функционира.

Още над 50 хиляди фирми в страна трябва да се вържат електронно с НАП до 31-ви март 2012- година. Процесът започна с търговците на течни горива, чийто срок изтече на 1 януари миналата година. До 31 август 2011-та бе срокът за аптеки и дрогерии, а до 30 ноември – за търговците на зърно.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини