От х:

Днес в x:

"Тракиец" цъка за Харманли. Преглед на регионалния печат

"Тракиец 47 години незаконен, цъка за Харманли"-заглавие от страниците на "Новинар юг". Ако стената на язовира до едноименното село се скъса или поддаде, всички села до Харманли, включително и града, ще бъдат потопени, алармира изданието. А такава вероятност съществува. Яз. "Тракиец" така и не е узаконен. Причината е че още през 1965-та година, тогавашният строителен надзор отказва да приеме обекта, забележете, заради лошото качество на камъка, от който е направена стената. Според тогавашните строителни експерти, рано или късно стената ще ерозира и поддаде. Още повече, че от изграждането досега, не работи основния изпускател на язовира. Водооземната кула също никога не е работила. Ако водата дойде в повече, от язовира могат да се източват максимално 3 кубични метра вода в секунда. В момента се изпускат по два кубика в секунда, но сега количеството вода във водоема е "само" 83.3 млн кубика при капацитет 114 млн. Тепърва обаче ще се топят снегове.

"И Доситеево цъка", допълва дописка на страница трета. Регионът, богат на водоеми и затова рай за рибарите, се превръща в истинско минно поле заредено с бомби със закъснител. За пробив до стената на Доситеево сигнализират ловци. И предупреждават, че язовира е доста по-голям от този до Иваново, който удави харманлисйското село Бисер.

"Европа дава 20 млн лева за Бисер" -водещо. Думите са на премиера Бойко Борисов, който вчера в селото заяви, че парите ще дойдат от средства отделени по програмата за развитието на селските райони. С тези средства ще се възстановят къщи и инфраструктура. От днес пък започва възстановяването на мостта край село Иваново. Както и обезщетяването на хората пострадали от наводнението.

"Без вода са 36 села в областта". На пръв поглед куриозно, но наводнението първо прекъсна захранването с вода. Причината е в заливане на кладенци и помпени станции.

"Иваново с временен мост, без вода за пиене" чело на вестника. Вече 5 дни хората от село Иваново са откъснати от света заради пропадането на техния мост от скъсването на дигата на съседния язовир. Кметът Ваня Димитрова разказва, че имали ток и храна, но не и вода за пиене. Доставките на вода и идването на линейки се извършва със 70 километрово заобикаляне през Любимец. По този начин и местните арендатори на земя извозвали работниците си. Което естествено увеличавало разходите им, успяха да се изжалват и те.

"С лодки возят бали за стадата в Малки Воден". Заради скъсания мост между селата Бориславци и Малки Воден, животновъдите от двете села всеки ден прекосявали с лодки язовир Ивайловград за да снабдяват животните си с храна.

И нещо с което се завършва темата за наводненията: "Преди половин век, военни спасяват Бисер от наводнение", из мемоарите на бившия кмет на селото Павел Павлов. През 60-те години, Бисер отново остава под вода, но армията с гумени лодки евакуира селото, без нито една жертва. И още нещо любопитно от книгата на екс-кметът-След поредното наводнение през 1935-та година, жителите на Бисер и още две съседни села пишат през 1937-ма година на тогавашното министерство на благоустройството писмо, с което молят да им се изгради железобетонен мост вместо дотогавашния дървен. Министерството действа светкавично и през 1939-та година, новият мост е открит. Устоява вече73 години на всякакви стихии.

"Баща отложи делото за Черния великден", на крими страницата. Липсата на бащата на загиналата Мелин, Фаик Заид, отложи делото за зверската катастрофа в Симеоновград при която загинаха 6 деца. Това предизвика буря от негодувание сред почернените семейства. Още повече, че Фаик изразил устно съгласието пред адвоката си, делото да продължи без него. Фаик бил в Северна България и не можел заради зимата да дойде до Хасково. Съдът обаче спази стриктно буквата на закона и при липса на писмено изявление от Фаик, отложи делото.

Това бе по интересното от днешната преса. Явно преспите по хасковските улици днес се оказаха непроходими за вестник "Хасковска Марица" който отсъстваше от репове и магазини в няколко хасковски квартала.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини