От х:

Днес в x:

200 деца гладуват в две хасковски училища

Близо 200 деца обхванати в целодневна форма на обучение в хасковски училища, останаха без обяд в понеделник, след като се оказа ,че няма достатъчно средства те да бъдат нахранени. Това бяха 120 от децата са от СОУ Васил Левски Хасково и около 80-90 деца от ОУ в село Войводово. От днес целодневните деца се хранят, но няма гаранция, че проблемът няма да се повтори.

Гафът с гладуващите деца, се случи след като влезе в сила европейски проект за осигуряване на допълнителни 427 лева на дете от 1-ви до 8-ми клас, което е записано в целодневна форма на обучение. С тези средства, които са допълнителни към единният образователен стандарт за издръжката на всеки ученик, трябва да се осигурят възпитатели, оборудвана стая за отмора и обедна храна на децата. Досега парите за тези дейности се осигуряваха от държавният бюджет, но само за пътуващите ученици в средищните училища. И тук се коренят проблемите.

Отпусканите по европейски проекти средства никога не идват авансово, а за разлика от държавната субсидия, се изплащат след 3 или 6 месеца, след щателни проверки за спазване на заложените изисквания. Тоест, стартиращата от 01.01.2012-та година програма не е обезпечена с пари. Вторият проблем е, че за целодневна форма на обучение могат вече да се запишат не само пътуващите от други населени места ученици, а всички които желаят. А желаят децата на повечето от работещите родители. По данни на инспектората, след анонсиране на старта на програмата, броят на записаните деца в областта е скочил с няколкостотин и вече брои внушителната цифра от 4298 деца. За да поемат напливът, средишните училища обявиха конкурси за 20 нови възпитатели.

До пристигането на европейските пари обаче, училищата ще разчитат само на остатъци от собствените си делегирани бюджети, за да обгрижват увеличаващият се брой малчугани. В Димитровград го правят. Всички 380 деца на целодневна форма там получават безплатен обяд, анонсира кметът Иво Димов. Всички 1530 деца от 1-ви до 4-ти клас получават безплатно сутрешни плод и закуска.

В Свиленград нито едно дете не плаща за обяда си, заяви замкмет Ася Райкова пред Дарик радио. По думите и обаче, там децата не са надхвърлили досегашният брой пътуващи ученици, обгрижвани от програмата. В двете общини бяха категорични, че ресурсът на училищата стига. На логичният въпрос, защо в Хасково не стигат, има двояк отговор.

Делегираните бюджети в Димитровград са 1282 лв на ученик, срещу 1218 за Хасково. Тоест при приблизително равни разходи/ строените по социалистическо време материални бази са съпоставими/ за Димитровград е много по лесно да акумулират допълнителен ресурс, който да попълни дупката до пристигането на евросредствата. В Свиленград за издръжката на ученик се отпускат 1475 ! лв срещу 1218 лв за Хасково и при по-малкия брой целодневни деца, е логично че остават остатъци.

От друга страна, за изминалата 2011-та година, хасковските училища извършиха ремонти за около 460 хиляди лева от излишъци от собствените си делегирани бюджети. Не малко училища дават бонуси към заплатите на учителите си на символни дати-1-ви май, 15-ти септември, Коледа. Или иначе казано, как има пари за ремонти и за бонуси, а няма средства за обяд за децата, който струва между 2.20 и 2.80 лв на дете. Още повече че за старта на тази програма се знаеше отдавна и е въпрос на организация да се намери начин за попълване на дупката във финансиране.

Доказателство, че организацията решава всичко е, че въпреки още непристигналото еврофинансиране, децата в СОУ „Васил Левски“ днес бяха нахранени и поне според ръководството на школото ще продължат да бъдат хранени и занапред.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини