От х:

Днес в x:

200 деца гладуват в две хасковски училища

Близо 200 деца обхванати в целодневна форма на обучение в хасковски училища, останаха без обяд в понеделник, след като се оказа ,че няма достатъчно средства те да бъдат нахранени. Това бяха 120 от децата са от СОУ Васил Левски Хасково и около 80-90 деца от ОУ в село Войводово. От днес целодневните деца се хранят, но няма гаранция, че проблемът няма да се повтори.

Гафът с гладуващите деца, се случи след като влезе в сила европейски проект за осигуряване на допълнителни 427 лева на дете от 1-ви до 8-ми клас, което е записано в целодневна форма на обучение. С тези средства, които са допълнителни към единният образователен стандарт за издръжката на всеки ученик, трябва да се осигурят възпитатели, оборудвана стая за отмора и обедна храна на децата. Досега парите за тези дейности се осигуряваха от държавният бюджет, но само за пътуващите ученици в средищните училища. И тук се коренят проблемите.

Отпусканите по европейски проекти средства никога не идват авансово, а за разлика от държавната субсидия, се изплащат след 3 или 6 месеца, след щателни проверки за спазване на заложените изисквания. Тоест, стартиращата от 01.01.2012-та година програма не е обезпечена с пари. Вторият проблем е, че за целодневна форма на обучение могат вече да се запишат не само пътуващите от други населени места ученици, а всички които желаят. А желаят децата на повечето от работещите родители. По данни на инспектората, след анонсиране на старта на програмата, броят на записаните деца в областта е скочил с няколкостотин и вече брои внушителната цифра от 4298 деца. За да поемат напливът, средишните училища обявиха конкурси за 20 нови възпитатели.

До пристигането на европейските пари обаче, училищата ще разчитат само на остатъци от собствените си делегирани бюджети, за да обгрижват увеличаващият се брой малчугани. В Димитровград го правят. Всички 380 деца на целодневна форма там получават безплатен обяд, анонсира кметът Иво Димов. Всички 1530 деца от 1-ви до 4-ти клас получават безплатно сутрешни плод и закуска.

В Свиленград нито едно дете не плаща за обяда си, заяви замкмет Ася Райкова пред Дарик радио. По думите и обаче, там децата не са надхвърлили досегашният брой пътуващи ученици, обгрижвани от програмата. В двете общини бяха категорични, че ресурсът на училищата стига. На логичният въпрос, защо в Хасково не стигат, има двояк отговор.

Делегираните бюджети в Димитровград са 1282 лв на ученик, срещу 1218 за Хасково. Тоест при приблизително равни разходи/ строените по социалистическо време материални бази са съпоставими/ за Димитровград е много по лесно да акумулират допълнителен ресурс, който да попълни дупката до пристигането на евросредствата. В Свиленград за издръжката на ученик се отпускат 1475 ! лв срещу 1218 лв за Хасково и при по-малкия брой целодневни деца, е логично че остават остатъци.

От друга страна, за изминалата 2011-та година, хасковските училища извършиха ремонти за около 460 хиляди лева от излишъци от собствените си делегирани бюджети. Не малко училища дават бонуси към заплатите на учителите си на символни дати-1-ви май, 15-ти септември, Коледа. Или иначе казано, как има пари за ремонти и за бонуси, а няма средства за обяд за децата, който струва между 2.20 и 2.80 лв на дете. Още повече че за старта на тази програма се знаеше отдавна и е въпрос на организация да се намери начин за попълване на дупката във финансиране.

Доказателство, че организацията решава всичко е, че въпреки още непристигналото еврофинансиране, децата в СОУ „Васил Левски“ днес бяха нахранени и поне според ръководството на школото ще продължат да бъдат хранени и занапред.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
13 май 2021
Последни новини