От х:

Днес в x:

Общината: Само дето ни плюха за дигата на Тракиец, спасихме селото

Въпреки завишеното ниво на Олу дере, отичането стана без проблеми

Всички които ни обвиняваха за дигата край село Тракиец може да отидат и да видят селото. Изглежда много по различно от Славяново и Динево. Спасено е от наводненията. Това обявиха, по между другото от община Хасково, по повод бедствието, което сполетя някои населени места в региона. Темата на днешната им среща  с журналисти бе друга - проект за канализация на крайните квартали на града. Обаче бяха приготвени и снимки на Тракиец, точно от дните когато няколко хасковски села се отзоваха почти под вода, заради обилните валежи.

Това е моста, който уж нямаше да издържи, а това е дигата-обясни замкмет Нели Станева, която движеше проекта. Всичко издържало без проблеми на теста на времето.

От общината били впечатлени от снимките на наводнените села, публикувани в Haskovo.net и ни предоставиха фотоси от Тракиец. За да се направи разликата. А рискът от наводнения в Тракиец винаги е бил висок.

Обвиненията за нескопосан проект за изграждане на дига край Тракиец, за което бяха усвоени над 1 млн лева европейски пари, бяха от шефката на Басейнова дирекция Пловдив Атанаска Тунтова, която изрази съмнение в целесъобразността на проекта. Г-жа Тунтова предупреди, че заложените в проекта 3 моста ще намалят оттока на реката и на практика ще увеличат риска от наводнения, вместо да го намалят. Другите забележки на експертите бяха че близо 90 градусовия завой на дигата всъщност създава допълнително препятствие, вместо да улеснява отока.

За мнозинството от хората в Тракиец пък, дигата е изградена за да се спасят рибарниците на кмета на селото Красимир Бойчев. Още повече, че по твърдение на РДНСК, те били незаконни, защото се намирали в руслото на река, а по закон площите там са публична държавна собственост и не могат да бъдат частни. Сега обаче реката е отклонена.

Остават съмнения доколко въобще Тракиец е спасен от наводнения, тъй като по твърдения на местните, селото никога не е било наводнявано, а дори и видимо, нивото на дигата е по-ниско от нивото на селото.

Г.Христов

Когато Славяново и Динево бяха наводнени, при Тракиец нещата изглеждали така
Според някои, именно заради тези рибарници, реката се изместила
Тракиец е видимо по-високо от нивото на Олу дере

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини