От х:

Днес в x:

21 °C

Общината: Само дето ни плюха за дигата на Тракиец, спасихме селото

Въпреки завишеното ниво на Олу дере, отичането стана без проблеми

Всички които ни обвиняваха за дигата край село Тракиец може да отидат и да видят селото. Изглежда много по различно от Славяново и Динево. Спасено е от наводненията. Това обявиха, по между другото от община Хасково, по повод бедствието, което сполетя някои населени места в региона. Темата на днешната им среща  с журналисти бе друга - проект за канализация на крайните квартали на града. Обаче бяха приготвени и снимки на Тракиец, точно от дните когато няколко хасковски села се отзоваха почти под вода, заради обилните валежи.

Това е моста, който уж нямаше да издържи, а това е дигата-обясни замкмет Нели Станева, която движеше проекта. Всичко издържало без проблеми на теста на времето.

От общината били впечатлени от снимките на наводнените села, публикувани в Haskovo.net и ни предоставиха фотоси от Тракиец. За да се направи разликата. А рискът от наводнения в Тракиец винаги е бил висок.

Обвиненията за нескопосан проект за изграждане на дига край Тракиец, за което бяха усвоени над 1 млн лева европейски пари, бяха от шефката на Басейнова дирекция Пловдив Атанаска Тунтова, която изрази съмнение в целесъобразността на проекта. Г-жа Тунтова предупреди, че заложените в проекта 3 моста ще намалят оттока на реката и на практика ще увеличат риска от наводнения, вместо да го намалят. Другите забележки на експертите бяха че близо 90 градусовия завой на дигата всъщност създава допълнително препятствие, вместо да улеснява отока.

За мнозинството от хората в Тракиец пък, дигата е изградена за да се спасят рибарниците на кмета на селото Красимир Бойчев. Още повече, че по твърдение на РДНСК, те били незаконни, защото се намирали в руслото на река, а по закон площите там са публична държавна собственост и не могат да бъдат частни. Сега обаче реката е отклонена.

Остават съмнения доколко въобще Тракиец е спасен от наводнения, тъй като по твърдения на местните, селото никога не е било наводнявано, а дори и видимо, нивото на дигата е по-ниско от нивото на селото.

Г.Христов

Когато Славяново и Динево бяха наводнени, при Тракиец нещата изглеждали така
Според някои, именно заради тези рибарници, реката се изместила
Тракиец е видимо по-високо от нивото на Олу дере

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021

Случаен виц

Последни новини