От х:

Днес в x:

Haskovo.net прати на ДКЕВР над 900 подписа срещу новата цена на водата

Многобройните аварии са в основата на големите загуби на вода

Haskovo.net изпрати на електронната поща на държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) петицията срещу новата цена на водата в Хасково. Писмото бе пратено в петък в изпълнение на обещаното на читателите и бе адресирано до председателя на комисията Ангел Семерджиев. Петицията можете да видите тук. Тя бе стартирана на 30 декември, когато стана известно, че ВиК Хасково иска увеличение на водата в община Хасково – от 2.32 лв. до 3.01 лв. с ДДС.

До петък следобед своя подпис в знак на протест срещу драстичното увеличение бяха сложили над 900 души. За днес е насрочено заседанието на ДКЕВР, на което трябва да бъде утвърдена новата цена.

ВиК аргументира искането си за поскъпването с новата пречиствателна станция, която започна работа през лятото на миналата година. Дружеството поиска такса пречистване в размер на 0.49 лв. От ДКЕВР я намалиха на 0.43 лв. Сумите са без ДДС. Освен това ВиК иска увеличаване и на таксата за доставка на помпената вода – от 1.83 лв. на 1.91 лв. Комисията намали сумата на 1.88 лв. Според изчисленията на ДКЕВР цената на кубик след облагане с ДДС ще стане 2.90 лв., с 11 стотинки по-малко от исканото от ВиК. Днес тази цена може да бъде утвърдена.

Срещу поскъпването се обявиха местни депутати, а областният управител Ирена Узунова изпрати становище на администрацията, според което новата цена е неприемлива, а в бизнес плана на дружеството не са набелязани мерки за намаляване на загубите, които са 52 на сто. Губернаторът предлага на ДКЕВР да отложи вземането на решение, докато не се произнесат общинските съвети в областта. Свое становище в София изпрати само ОбС Свиленград, и то бе отрицателно.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини