От х:

Днес в x:

16 °C

Потоп заля хасковско. 15 млн за боклука в града. Преглед на регионалния печат

"Потоп заля региона, 81 л дъжд в Царева поляна" пише "Новинар юг". Стамболовска община е най-силно засегната от обилните порои, които се изляха през уикенда. В село Царева поляна бе отчетен рекорд-81 литра на квадратен метър. Долно Ботево остава на грачка назад-78 л, а в Долно черковище е 77 л. В Хасково паднаха 55 литра валежи. Нормата за януари била 60 литра на квадрат, уточняват синоптиците. Резултатите са, наводнени дворове и къщи в хасковските села Динево и Славяново, както и в стамболовското Долно Черковище. Сред щетите са и удавени кокошки в Динево. Куриозът от там е запечатан на снимка в "Новинар". Придошлият порой е обърнал под моста в реката, водоноската която снабдявала селото.

Вода при вода отива.

"Бивш кмет и следовател с некоректни данъчни декларации" Бившият кмет е Стефан Танев, на Ивайловград, забравил да упомене в декларацията си за едни 310 хиляди евро, които получила фирмата на сина му от банка, а Танев и съпругата му имали солидарно задължение към финансовата институция. Следователката Екатерина Калайджиева пък забравила да уведоми, че съпругът и придобил дялове в две дружества. Иначе при останалите властимащи няма скрито-покрито. Всичко било прозрачно и честно.

"Опашка за баня в областния град" водещо на страница втора. По 100 души на ден минават през повторно откритата къпалня в "Република". Билетчето за възрастни е 1.80, за деца до 7 години-1.20. При тези цени дневният оборот е между 120 и 180 лв, в неделя-280 лв.

В "Република" си честитят по-често след баня в неделя, отколкото за Коледа.

Някъде сред многото дописки по важни теми е свряна и една-че днес ДКЕВР решава за цената на водата. Регулаторът ще се произнесе по искането на хасковското ВиК водата да стане 3 лв за кубик заради новата такса пречистване. Засега ДКЕВР се съгласява на 2.90. След днес, цената ще е окончателна.

По любопитното е друго. Ако Haskovo.net не се бе позаинтересувал за бъдещата цена на хасковската вода,  обществеността така и щеше още да е в неведение за готвената финансова гилотина. Огромна част от местните медии пък, въобще не се позаинтересуваха от темата или я маркираха в кратки "бележки под линия". Може би не се считат за хасковски медии, а такива с национална или глобална отговорност и това за тях е "дреболия".

Към значително по-важни неща: "Кризата натовари мъжете в развод и с фамилните кредити" водещо на стр 3. Много по-малко хора се развеждат, защото кризата ги натиснала. Не малко бивши семейства отивали с готово споразумение при съдията. Спестяват си адвокатски хонорари, таксите са по-малки. При споразуменията, мъжът най-често се натоварвал да погасява фамилните кредити. Най-много се спорело за издръжката на децата. Обикновено тя била постановявана между 80 и 110 лв.

"15 млн струва хасковският боклук за 5 години"-чело на "Хасковска Марица". След като съдът анулира първата обществена поръчка за извозването на хасковския боклук, е обявена втора. Прогнозна цена 15 млн лева за 5 години. Главният критерии при избора на изпълнител е цената-85 % срещу 15 % техническа подготвеност. В предишната поръчка бе точно обратното и я спечели Грийн партнърс. Досегашният изпълнител "Титан" обаче обжалва и спечели. Не е речено че ще спечели обаче и поръчката. Кандидатите могат да подават офертите до 10-ти февруари тази година.

"Грипът идва в края на месеца". Традиционно, Хасково е удрян от грип в края на януари. Пак традиционно, това е втората вълна, първата е през декември. Тази година обаче си я спестихме, затова има очаквания, че може да ни се размине и втората.

По последни официални данни, в Хасково боледуват 125 на 10 000. Според "Марица" близо 200 на 10 000. На тия данни се обявяввала епидемия. На тия данни се обявяваше епидемия преди 5 години. Със новия способ за отчитане, така наречената сентинелна система,  еквивалентът на епидемични стойности е над 300 на 10 000. Затова в Хасково непрекъснато се има усещането, че има много болни, а грип няма.

"Пороите събориха огради, наводниха села" овдещо на стр.3. Във фокус са наводнените села Славяново и Стойково. Потопени били мазета и пътища. Обстановката обаче се нормализираха, успокояват кметовете на засегнатите села. Реакцията на спешните служби като пожарни, полиция, гражданска защита, била на ниво.

"Хванаха бракониери, удължиха ловния сезон" 4-ма души бяха закопчани в ивайловградско заради незаконен отстрел на сърна. Добрата новина за ловците е, че министърът на земеделието и храните Миро Найденов им отпуска още 5 дена за лов, като компенсация за забранения авджилък по време на изборите и балотажа. Единият ден вече бил използван-26 декември. Допълнителните уикенди са 14-15 и 21-22 януари.

"Дядо Николай:Бог да вразуми хасковския кмет" на цялата страница 5-та. Темата е посещението на пловдивският митрополит в Хасково по повод големият празник Ивановден. Дядото за пореден път изрази съжаление за отсъствието на кмета Георги Иванов от службата и за пореден път нареди: Кметът отне храмове от църквата в полза на общината, извърши чинопоследования, които имат право да извършат само владиката и епархията/вероятно става дума за монумента Богородица и камбанарията Бел.ред/, извърши грехове пред Бога, благочестивия народ и църквата. Дано бог го вразуми, завърши проповедта владиката.

Да ме прощавате отче, ама църквата и бог не са едно и също нещо. И слава богу, след като един висш църковен служител подкарва Линкълн, при условие, че Исус се е придвижвал с магаре, друг пък участва в тъканна банка, а самия Николай кара ауди А 8 и носи часовник за хиляди евро. За тия хора няма "блаженни са нищите духом", щото ако на Ауди-то и Линкълнът му се вика нисш, то 99 процента от българите са "висши". Ама не са.

Между другото Галактион/с тъканната банка/ отказа да отговаря на неудобни въпроси и благославяше наляво и надясно репортери в Свиленград. Самият Николай пък определи скандалите с църквата като "рушене на държавността". Тоет, репутацията на църквата излиза, че е държавен приоритет. Май наистина няма да е зле, Бойко да се захване с тях.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини