От х:

Днес в x:

Потоп заля хасковско. 15 млн за боклука в града. Преглед на регионалния печат

"Потоп заля региона, 81 л дъжд в Царева поляна" пише "Новинар юг". Стамболовска община е най-силно засегната от обилните порои, които се изляха през уикенда. В село Царева поляна бе отчетен рекорд-81 литра на квадратен метър. Долно Ботево остава на грачка назад-78 л, а в Долно черковище е 77 л. В Хасково паднаха 55 литра валежи. Нормата за януари била 60 литра на квадрат, уточняват синоптиците. Резултатите са, наводнени дворове и къщи в хасковските села Динево и Славяново, както и в стамболовското Долно Черковище. Сред щетите са и удавени кокошки в Динево. Куриозът от там е запечатан на снимка в "Новинар". Придошлият порой е обърнал под моста в реката, водоноската която снабдявала селото.

Вода при вода отива.

"Бивш кмет и следовател с некоректни данъчни декларации" Бившият кмет е Стефан Танев, на Ивайловград, забравил да упомене в декларацията си за едни 310 хиляди евро, които получила фирмата на сина му от банка, а Танев и съпругата му имали солидарно задължение към финансовата институция. Следователката Екатерина Калайджиева пък забравила да уведоми, че съпругът и придобил дялове в две дружества. Иначе при останалите властимащи няма скрито-покрито. Всичко било прозрачно и честно.

"Опашка за баня в областния град" водещо на страница втора. По 100 души на ден минават през повторно откритата къпалня в "Република". Билетчето за възрастни е 1.80, за деца до 7 години-1.20. При тези цени дневният оборот е между 120 и 180 лв, в неделя-280 лв.

В "Република" си честитят по-често след баня в неделя, отколкото за Коледа.

Някъде сред многото дописки по важни теми е свряна и една-че днес ДКЕВР решава за цената на водата. Регулаторът ще се произнесе по искането на хасковското ВиК водата да стане 3 лв за кубик заради новата такса пречистване. Засега ДКЕВР се съгласява на 2.90. След днес, цената ще е окончателна.

По любопитното е друго. Ако Haskovo.net не се бе позаинтересувал за бъдещата цена на хасковската вода,  обществеността така и щеше още да е в неведение за готвената финансова гилотина. Огромна част от местните медии пък, въобще не се позаинтересуваха от темата или я маркираха в кратки "бележки под линия". Може би не се считат за хасковски медии, а такива с национална или глобална отговорност и това за тях е "дреболия".

Към значително по-важни неща: "Кризата натовари мъжете в развод и с фамилните кредити" водещо на стр 3. Много по-малко хора се развеждат, защото кризата ги натиснала. Не малко бивши семейства отивали с готово споразумение при съдията. Спестяват си адвокатски хонорари, таксите са по-малки. При споразуменията, мъжът най-често се натоварвал да погасява фамилните кредити. Най-много се спорело за издръжката на децата. Обикновено тя била постановявана между 80 и 110 лв.

"15 млн струва хасковският боклук за 5 години"-чело на "Хасковска Марица". След като съдът анулира първата обществена поръчка за извозването на хасковския боклук, е обявена втора. Прогнозна цена 15 млн лева за 5 години. Главният критерии при избора на изпълнител е цената-85 % срещу 15 % техническа подготвеност. В предишната поръчка бе точно обратното и я спечели Грийн партнърс. Досегашният изпълнител "Титан" обаче обжалва и спечели. Не е речено че ще спечели обаче и поръчката. Кандидатите могат да подават офертите до 10-ти февруари тази година.

"Грипът идва в края на месеца". Традиционно, Хасково е удрян от грип в края на януари. Пак традиционно, това е втората вълна, първата е през декември. Тази година обаче си я спестихме, затова има очаквания, че може да ни се размине и втората.

По последни официални данни, в Хасково боледуват 125 на 10 000. Според "Марица" близо 200 на 10 000. На тия данни се обявяввала епидемия. На тия данни се обявяваше епидемия преди 5 години. Със новия способ за отчитане, така наречената сентинелна система,  еквивалентът на епидемични стойности е над 300 на 10 000. Затова в Хасково непрекъснато се има усещането, че има много болни, а грип няма.

"Пороите събориха огради, наводниха села" овдещо на стр.3. Във фокус са наводнените села Славяново и Стойково. Потопени били мазета и пътища. Обстановката обаче се нормализираха, успокояват кметовете на засегнатите села. Реакцията на спешните служби като пожарни, полиция, гражданска защита, била на ниво.

"Хванаха бракониери, удължиха ловния сезон" 4-ма души бяха закопчани в ивайловградско заради незаконен отстрел на сърна. Добрата новина за ловците е, че министърът на земеделието и храните Миро Найденов им отпуска още 5 дена за лов, като компенсация за забранения авджилък по време на изборите и балотажа. Единият ден вече бил използван-26 декември. Допълнителните уикенди са 14-15 и 21-22 януари.

"Дядо Николай:Бог да вразуми хасковския кмет" на цялата страница 5-та. Темата е посещението на пловдивският митрополит в Хасково по повод големият празник Ивановден. Дядото за пореден път изрази съжаление за отсъствието на кмета Георги Иванов от службата и за пореден път нареди: Кметът отне храмове от църквата в полза на общината, извърши чинопоследования, които имат право да извършат само владиката и епархията/вероятно става дума за монумента Богородица и камбанарията Бел.ред/, извърши грехове пред Бога, благочестивия народ и църквата. Дано бог го вразуми, завърши проповедта владиката.

Да ме прощавате отче, ама църквата и бог не са едно и също нещо. И слава богу, след като един висш църковен служител подкарва Линкълн, при условие, че Исус се е придвижвал с магаре, друг пък участва в тъканна банка, а самия Николай кара ауди А 8 и носи часовник за хиляди евро. За тия хора няма "блаженни са нищите духом", щото ако на Ауди-то и Линкълнът му се вика нисш, то 99 процента от българите са "висши". Ама не са.

Между другото Галактион/с тъканната банка/ отказа да отговаря на неудобни въпроси и благославяше наляво и надясно репортери в Свиленград. Самият Николай пък определи скандалите с църквата като "рушене на държавността". Тоет, репутацията на църквата излиза, че е държавен приоритет. Май наистина няма да е зле, Бойко да се захване с тях.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини