От х:

Днес в x:

Славяновската река колкото Марица, селото под вода

Любен Тянков от Словяново показва моста, задръстен с боклуци

Голямата река, както я наричат славяновци, тази нощ напълно оправда името си и заля селото, като разруши дувари, плевни, наводни дворове и стопански постройки. „Още не знаем пълния размер на щетите, но личният състав е налице”, стегнато рапортува кметът на Славяново Руси Митошев.

Голямата вода придошла към 19.30 часа снощи. „Чу се бучене, после дигата край реката поддаде, част от нея бе отнесена и водата нахлу в селото, дори в горния край.”, обясни селският управник. Той веднага потърсил помощ от общината в Харманли, откъдето се отзовали незабавно. „Пристигна заместник кметът Гено Генов, пожарни, Гражданска защита. Много съм им благодарен за помощта и бързата реакция”, каза още кметът.

По думите му тук има голям водосбор, а речното корито не е чистено с години. Основите на моста в долния край на селото се задръстили с дървета, влачени от бързея, от всякакви боклуци и реката преляла.

„Снощи славяновската река беше колкото Марица”, кълне се Митошев, докато развежда екипа на Haskovo.net с джипа си. „Беше широка поне 300 метра. Такова чудо не сме виждали”, добавя друг славяновец, който прекосява разлялата се нашироко река с каруцата си.

Много от улиците са разбити и по тях не може да се мине изобщо. Някои от кирпичените огради са се килнали настрани, в подобно положение са и други, предимно стопански постройки.

„Придойде ли още веднъж такава вода, много къщи в селото ще рухнат”, убеден е Руси Митошев. Той възнамерява да търси помощ от държавата за почистване на речното корито.

„Всяка година по това време има наводнения, но като сегашното не е имало”, съгласяват се славяновци.

Много от обитателите в долния край на селото са били евакуирани при съселяни в горния още през нощта. „Преместихме и добитъка на някои, защото водата направо отнесе оборите. Кучетата просто отвързахме, те си знаят”, продължи с обясненията селският управник. „Важното е, че няма загуби в личния състав”, обобщи той.

Обилните валежи от вчера и през нощта предизвикаха наводнения и в други населени места в областта. Преливат и някои от язовирите.

В Любимец през нощта са били наводнени мазета и дворове, подобно е положението и в хасковското село Динево. Пътят между Малево и Корен също е залят, а има и участък с доста голяма дълбочина, през която автомобилите едва преминават.

Тодор Кръшков

Кметът на славяново Руси Митошев оглежда пораженията от нощта

Така изглежда днес пътят Малево-Корен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини