От х:

Днес в x:

22 °C

Славяновската река колкото Марица, селото под вода

Любен Тянков от Словяново показва моста, задръстен с боклуци

Голямата река, както я наричат славяновци, тази нощ напълно оправда името си и заля селото, като разруши дувари, плевни, наводни дворове и стопански постройки. „Още не знаем пълния размер на щетите, но личният състав е налице”, стегнато рапортува кметът на Славяново Руси Митошев.

Голямата вода придошла към 19.30 часа снощи. „Чу се бучене, после дигата край реката поддаде, част от нея бе отнесена и водата нахлу в селото, дори в горния край.”, обясни селският управник. Той веднага потърсил помощ от общината в Харманли, откъдето се отзовали незабавно. „Пристигна заместник кметът Гено Генов, пожарни, Гражданска защита. Много съм им благодарен за помощта и бързата реакция”, каза още кметът.

По думите му тук има голям водосбор, а речното корито не е чистено с години. Основите на моста в долния край на селото се задръстили с дървета, влачени от бързея, от всякакви боклуци и реката преляла.

„Снощи славяновската река беше колкото Марица”, кълне се Митошев, докато развежда екипа на Haskovo.net с джипа си. „Беше широка поне 300 метра. Такова чудо не сме виждали”, добавя друг славяновец, който прекосява разлялата се нашироко река с каруцата си.

Много от улиците са разбити и по тях не може да се мине изобщо. Някои от кирпичените огради са се килнали настрани, в подобно положение са и други, предимно стопански постройки.

„Придойде ли още веднъж такава вода, много къщи в селото ще рухнат”, убеден е Руси Митошев. Той възнамерява да търси помощ от държавата за почистване на речното корито.

„Всяка година по това време има наводнения, но като сегашното не е имало”, съгласяват се славяновци.

Много от обитателите в долния край на селото са били евакуирани при съселяни в горния още през нощта. „Преместихме и добитъка на някои, защото водата направо отнесе оборите. Кучетата просто отвързахме, те си знаят”, продължи с обясненията селският управник. „Важното е, че няма загуби в личния състав”, обобщи той.

Обилните валежи от вчера и през нощта предизвикаха наводнения и в други населени места в областта. Преливат и някои от язовирите.

В Любимец през нощта са били наводнени мазета и дворове, подобно е положението и в хасковското село Динево. Пътят между Малево и Корен също е залят, а има и участък с доста голяма дълбочина, през която автомобилите едва преминават.

Тодор Кръшков

Кметът на славяново Руси Митошев оглежда пораженията от нощта

Така изглежда днес пътят Малево-Корен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини