От х:

Днес в x:

Търсят възможност да оплождат хасковлийки ин витро

Доц. Щерев обсъжда перспективите пред хасковското родилно с шефката му д-р Стефка Христова

Възможност за забременяване „ин витро“ за жените на Хасково търсят ръководството на многопрофилната болница и реномираният специалист доцент д-р Атанас Щерев. Днес светилото в акушерството посети МБАЛ Хасково, за проучване на възможността в Хасково да има филиал на неговата специализирана клиника по акушерство и гинекология в София, която носи неговото име. Именно там за пръв път в България се извършва зачеване ин-витро, а доц. Щерев се счита за бащата на процедурата в нашата страна. В момента има около 30 клиники, като повечето от тях се ръководят от специалисти, минали обучение при доцента.

Все по проблематичната, според гинеколози, репродуктивна способност на българина, превръщат процедурата ин витро в последен шанс за много двойки. Освен че е скъпа, за хасковлии шансовете да я опитат има в Пловдив, Варна, София, но не и тук. Първата стъпка е изграждане на модерно оборудван кабинет за диагностика на проблемите при жените. На първо време те ще отиват на облекчен режим до клиниката на д-р Щерев където ще опитват изкуствено оплождане. В бъдеще, ще може да се прави и в Хасково изрази надежда директорът на областната болница д-р Славчо Близнаков.

Не такъв оптимист бе д-р Щерев. „Оборудването в Хасковското АГО ме връща към младежките години когато лекувах в Перник и Кюстендил. От тогава нещата не са мръднали тук. Самия факт че има над 1000 раждания, при това успешни, говори за качеството на хасковските специалисти“ отправи комплимент доцента, към шефката на местното АГО д-р Христова. „4-5 % от ражданията минават в графата „тежки“. Без подходяща техника, никой не може да търси отговорност от лекаря ако стане нещо, категоричен бе Щерев.

„Бяхме подготвили едни 60 хиляди за ултрамодерен видеозон за АГО. Казаха ни, че трябва спешно да платим такса смет и ги дадохме“ коментира д-р Близнаков. И предложи: Община Хасково да гласува в общинският съвет да се закупи ехограф за хасковското АГО. Общината има дял в болницата, освен това е за доброто на хасковлийки.

Иначе, болницата ще направи всичко възможно да осигури максимално ресурси за да направи ин-витро достъпно за хасковлиики, категоричен бе д-р Славчо Близнаков.

Г.Христов

Хасковската болница ще сключи поредния договор за сътрудничество
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини