От х:

Днес в x:

ОИК: Изборите могат да не завършат

Членовете на ОИК трябва да се разберат на 2/3 за да има решение иначе пат, предупреждава Веселина Тенчева/вляво/

„Нелогични“ разпоредби в новия избирателен кодекс могат да вкарат общинските избирателни комисии в такъв пат*, че да не могат да приключат изборния ден. Става въпрос за изискването всяко официално решение на ОИК да бъде приемана с мнозинство от 2/3. За Хасково това означава „за“ да гласуват 17 от общо 25-те членове. В противен случай предложеното решение се счита за неприето. Нито едно решение на ОИК не се приема с обикновено мнозинство.

До какво може да доведе казусът илюстрира жалба на ПП ГЕРБ срещу плакат на „Коалиция за Хасково“ на който не е изписано задължителното „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Жалбата е оставена без разглеждане защото не е събрала мнозинство от 2/3. Същевременно, не е и отхвърлена, защото и това решение не е събрало 2/3. „Абсурдна математика. Ако двете цифри се съберат, дават повече от 1“ удивляваше се и шефът на ОИК Веселина Тенчева. Тя даде обаче много по сериозен пример, за последствията от това недоглеждане.

Ако в изборната нощ има разминаване в цифрите подадени от  една СИК/секционна избирателна комисия/ и когато след повторната контрола, отново има разминаване, ОИК трябва да вземе решение, коя от двете цифри в протокола на гласувалите ще вземе за окончателна. Само че изискването на избирателният кодекс за 2/3 може да вкара казуса в патова ситуация. Може да даде и повод на политически партии да оспорят изборният резултат.

Разминаванията в цифрите от протоколите на СИК е доста често явление, показват справки с минали избори. Това се получава от така наречените довписвания на гласоподаватели. Те се довписват в два списъка-основен и допълнителен. В основният попадат лицата които не са попаднали в избирателните списъци по технически причини. След като докажат с лична карта адреса си обаче, те могат да гласуват в съответната СИК, дори да не са в списъка. В допълнителният списък се довписват студенти, инвалиди, решили да гласуват в секциите по места, а не в специалната секция за тях, плюс хора с удостоверение за гласуване по място. На всеки от тях трябва да съответства декларация. Тук винаги има разминавания между списъка и декларациите, признават от ОИК.

Това би дало основание на политически сили да превърнат в заложник резултата от 1 СИК, което пък от своя страна ще стопира завършека на изборния процес.

*пат-шахматен термин илюстриращ безизходно равновесие в разположението на фигурите

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини