От х:

Днес в x:

Преглеждат за остеопороза за 5 лв

Предишни години прегледите се изършваха от специалисти като д-р Кабаков

Мобилен екип от асоциацията „Жени без остеопороза“ ще извършва прегледи на костната плътност срещу преференицалната цена от 5 лв. Това ще стане на 21-ви октомври в сградата на РЗИ Хасково. Прегледите са част от дейностите по повод световният ден на остеопорозата 20-ти октомври и свързаният с него месец за борба с опасната болест. Прегледите ще бъдат от 8 сутринта до 17 часа след предварително записване. Преди това всеки желаещ може да попълни едноминутен тест за оценка на риска от прихващане на това опасно заболяване. Негови жертви са всяка трета жена във възрастта след менопаузата и всеки 5-ти мъж над 50 години. Остеопорозата /намаляване на костната плътност и последващи фрактури/ се счита за едно от най-бързо прогресиращите социални заболявания. Предпоставки за него са рязката промяна в хормоналният баланс на организма в средната възраст, а като съпътстващи причини се считат липсата на достатъчно консумация на мляко и млечни продукти, плодове зеленчуци и друга богата на калций храна. Жените се считат за много по-рискови от мъжете по две причини. По време на бременност, плодът извлича калций от костите на майката и ги отслабва във времето. Всяка втора жена пък се е подлагала на диети или ограничения в храната, което допълнително опустошава костната система. Жените доста по рано спират и с производството на полови хормони.

Всяка година регионалната здравна инспекция организира прегледи за хасковлии на преференциални цени. Имаше години, когато прегледите бяха дори безплатни и продължаваха дни наред в някоя от хасковските болници. Традиционната цена за преглед на костната плътност варира от 25 до 50 лв в зависимост от града в който се извършва.

Предварителните записвания за преференциалните прегледи в Хасково става на телефон: 0889 53 11 34- Асоциация "Жени без остеопороза".

Г.Христов

Всяка жена над 40 трябва да се преглежда профилактично
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини