От х:

Днес в x:

Експерти „превеждат“ езика на остеопорозата в Хасково

 „Научете своя риск за остеопороза“ е лекцията, която хасковлии могат да чуят по проблема от водещи у нас експерти на 7 декември в читалище „Пейо Яворов“ в областния град.

По време на кампанията ще има презентации за профилактика на остеопорозата при жените и мъжете, тестове за определяне на личните рискови фактори, индекса на телесна маса, съдържанието на калций в диетата.

Между 9 и 12 часа ще се проведат и комбинирани изследвания на телесен състав-костна плътност, които обаче ще се заплащат и ще се извършват след предварително записване.

Инициативата в Хасково е част от Световната кампанията „Запазете костите си – Защитете вашето бъдеще, посветена на Световния ден на остеопорозата, който се отбелязва всяка година на 20 октомври. Тя е насочена към повишаване на информираността в световен мащаб за превенцията, диагностиката и лечението на остеопорозата и свързаните с нея заболявания на костите.

Според статистиката само 2 от всеки 10 счупвания са насочени за изследване и лечение за остеопороза. По данни на Международната фондация по остеопороза, в света заради това заболяване се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение.

Профилактиката е основен момент в противодействието на заболяването, тъй като остеопорозата е позната като „тихата епидемия“. Наричат я така, защото е безсимптомно заболяване. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите, и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура, предупреждават експертите.

Наблюденията показват, че само ¼ от жените в напреднала възраст имат нормална костна минерална плътност. Във възрастта над 50 години 53% имат са с различна степен намалена костна минерална плътност. Очакванията са, че 820 000 българки ще имат повишен риск към остеопорозните счупвания през следващите години. От остеопороза боледуват около 160 000 мъже. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ма
    Мария
    0 0
    14:28, 8 дек 2017
    А защо в Димитровград има вече няколко кампании за измерване на костна плътност, а в Хасково нищо? Само някакви ПР акции!
Последни новини