От х:

Днес в x:

Всеки пети мъж в риск от остеопороза

Изображение 1 от 3

    Една от всеки три жени и един от всеки петима мъже след 50-годишна възраст са в риск от остеопороза. Те ще счупят кост до края на живота си вследствие на заболяването, ако не се профилактират на време, показват данните нa Международната фондация по остеопороза. Затова е важно да се знаят рисковите фактори и да се прави превенция, съветва Ая Лилова от Аcoциaция „Жeни бeз ocтeoпopoзa“, която гостува в Хасково днес за извършването на измервания на костна плътност и телесен състав- информация, която подчертава рисковите пациенти.

    Според специалистът на първо място, като превантивен фактор е движението. Заседналият начин на живот, динамиката, която води до все повече използване на автомобилите и все по-малко движение пеша, отнемат възможността за полезна двигателна култура на хората, посочва Лилова. Тя добавя, че все повече се развенчава мита, че остеопорозата е женска болест, тъй като с всяка изминала година се регистрира завишаване на случаите и при мъжете. При тях болестта се развива в по-напреднала възраст, за сметка на това протича по-бурно. Зaтoвa вceки мъж тpябвa дa пpoвepява костната си плътност поне веднъж годишно след като навърши 60 години.

    Заболяването като цяло е социално значимо и коварно, защото е без особено изразена симптоматика, но пък за сметка на това крие след себе си много неприятности и разходи, често води и до нетрудоспособност.“Анализите показват, че когато не се прави профилактика, се дават от 30-50 пъти повече средства за лечение, както от самия болен, така и по линия на системата на здравеопазването. Защото лечението на една фрактура струва изключително много средства и за съжаление след еднин тежък инцидент, пострадалият не възвръща двигателната си способност на същото ниво, на каквато е била тя преди фактурата. А данните показват, че след тежка бедрена фрактура, един на всеки четирима души не оцелява в рамките на една година.“, посочва Ая Лилова. Проучванията показват, че една трета от всички бедрени фрактури в света се случват при мъже.  

    В същото време специалистът отбелязва, че е мит схващането за доживотен бич на остеопорозата, напротив-тя се лекува и то твърде успешно.

    Въпреки непрекъснатите лекции за профилактика и сред мъжете, които Аcoциaция „Жeни бeз ocтeoпopoзa“ прази в цялата страна, и днес в Хасково да да си направят изследванията с цел превенция баха дошли предимно жени.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Со
      Соня
      0 0
      13:18, 8 дек 2017
      Тази асоциация на колко хора направи измервания? Защо не беше разгласено? Или само отчита дейност?
    Последни новини