От х:

Днес в x:

Стотици дойдоха за Богородица, повече за фасула на аванта

Майки докараха децата си за първа среща с Богородица

Стотици хасковлии се стекоха в катедралния храм „Света Богородица” на тържествената служба по повод утрешния светъл християнски празник „Успение Богородично”. На 15-ти август се отбелязва възнесението на небето на Божията майка. Цели семейства търпеливо изчакаха края на службата и последвалата я дълга опашка до иконата на Богородица. След целувка по лика на Майката, те запалиха свещички за здраве късмет и любов в семейството. Всичко което олицетворява Богородица. Тя се е считала да закрилница на домашното огнище.

Колкото бе възвисена обстановката в храма, толкова бе…характерна отвън. Стотици хасковлии от всички възрасти се блъскаха в старанието си да се докопат до някой от 12-те казана с постен фасул. Гозбата се приготвя традиционно в нощта преди празника. Обичаят е да се хапне от осветения фасул, който освен че е много вкусен се счита и за целебен.

Дали поради тази или друга причина, сума ти народ дето ходи на църква само с такси, защото иначе не може да я открие, се изсипа в двора на храма. Доста се нареждаха пред казана за повече от 1 път, нищо че на опашката чинно чакаха деца и други хора невкусили от манджата. Страхотен „пример” даваха и хасковски баби. Въоръжени с буркани, гюмчета и всякакви съдчета с различна вместимост, те настървено пълнеха фасул за вкъщи. За щастие повечето от внуците не бях там за да видят гледката.

Благочестието се изчерпа след като се изчерпа съдържанието на казаните. За минутки дворът на храма опустя.

Г.Христов

Благочестие и смирение в Храма


и нещо друго отвън

Апетит

Апетит за вкъщи
Според традицията бобът трябва да се изяде в манастирския двор

Стотици додоха за Богородица, повече за фасула на аванта

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини