От х:

Днес в x:

14 °C

Мегалитен храм на 3 000 години, обслужващ култа към водата, открит в Перу

Изображение 1 от 4

  Екип от перуански археолози откри мегалитен храм на възраст 3 000 години, в който се изпълнявал култ към водата.

  Религиозният паметник е дълъг около 40 метра и е разположен върху изворите в долината на река Зана на 800 км от Лима, съвременната столица на Перу.

  Във вътрешността на храма учените открили олтар, който вероятно е бил използван за провеждане на ритуали за плодородие с вода от река Зана.

  Мегалитната структура е открита в археологическия обект Хуака Ел Торо в Ламбайеке, Перу от екип учени, оглавяван от Уолтър Алва - археологът открил гробницата на владетеля на Сипан през 1987.

  Храмът се отличава със запазени големи каменни блокове и дълго стълбище.

  Откритието е уникално, защото представлява единствената мегалитна архитектура в Ламбайеке.

  Храмът бил открит през октомври, но новините за това били умишлено забавени, за да се избегне риска от иманяри.

  Храмът е построен във време, в което водата била смятана за божествена и се използвала в редица ритуали и религиозни практики, твърдят изследователи.

  Те успели да определят, че храмът е служел за изпълнение на култ към водата, като анализирали позицията и вида на олтара.

  Олтарът съдържа отвори, подобни на тези открити в други храмове през същия период.

  Археолозите идентифицирали кръгла колона, при която били открити доказателства за водни седименти.

  Храмът гледа към планината. Мястото, според учените, е церемониално заради следите от огньове.

  В него най-вероятно са се провеждали ритуали за плодородие.

  Перуанският екип открил 21 гробници на мястото на храма, за които се предполага че датират от 1 500 г. пр.н.е до 292 година.

  Във вътрешността на гробниците се намирали парчета керамика и метални предмети, като ножове, поставени точно до гробовете.

  Според археолозите е възможно гробниците да са били използвани повторно на по-късен етап, тъй като 20 от гробовете принадлежали на по-късната инканска култура Чиму, датираща от около 1 000 – 1 470 година.

  Водещият археолог открил и гробницата на владетеля на Сипан през 1987. Сипан управлявал народа на Моче, а останките му били открити непокътнати в Северно Перу.

  През 2007 Алва откри и няколко стенописи на възраст 4 000 години в Перу. Те изобразяват елен, хванат в мрежа, и се смятат за най-старите открити до момента стенописи в Америките.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 08.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете открити в общуването си и ще постигнете договореностите, които желаете. Домашните занимания ще ви натоварят повече физически, но ще се справите. Не се отказвайте да посетите място, което ви зарежда с добра енергия, ще останете доволни и с обновени сили ще продължите напред.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще отделите повече внимание на семейните и лични проблеми. Може да ви натоварят повече и да се почувствате уморени, но по-важно е, че ще решите голяма част от тях. Отговорността ви е факт, с който всички се съобразяват и не ви провокират с изкушения. В служебен план ще предприемете стъпки към реорганизация на работното място.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прагматично ще потърсите мнението на хора, от които бихте научили нови и полезни за вас неща и няма да съжалявате. То ще ви мотивира за реализацията на идея, а също и да разкриете творческите си способности и организаторски умения. Освободени в мислите, ще дадете простор на действията си.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Създайте си занимания, които ви носят настроение. Само от вас самите ще зависи добрия изход на делата ви. За това бъдете смирени, но и практични. Избягвайте рисковани начинания. Моментът не е добър за подобен род дела. Дарованията ви ще напомнят силно за себе си и ще имате интересни изяви.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Подхождате великодушно към грешките на другите. Въпреки, че и вие сте засегнати, запазвате доброто си отношение. Печелите симпатиите и доверието на околните. Помагате на някой да излезе от трудното положение, в което се намира в момента. Съвсем скоро той ще ви се реваншира по впечатляващ начин. Добротворчеството днес особено ви се отдава.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  За разлика от други вие ще сте във форма за работа, срещи и пътувания. Знаете как да организирате работата и екипа си, за да постигнете повече. Уреждане на битов въпрос също влиза в програмата ви, но все пак щадете здравето и нервите си. Любовта ще ви донесе много и хубави изживявания днес, като подготовка за утрешния ден.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вълнувате се прекалено много от нещата, които се случват около вас. Това може бързо да ви изтощи както емоционално, така и физически, затова намерете време за почивка от всякакви емоции. Ще попаднете на интересна информация, която за дълго ще ангажира вниманието ви. Потърсете подходящи контакти за осъществяването на идеите, които имате.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не позволявайте притесняващите ви мисли да унищожат деня ви. За всичко се намира изход, стига да сме балансирани и в мир със себе си. Починете си и споделете желанието си за развлечения с любимите ви хора. Занимания с приятни неща и любовта на близките ви ще ви дадат енергия и желание да се справите с всичко.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Рискът, който предприемат мнозина от вас е съвсем оправдан. Оставете времето да докаже правотата ви и бъдете уверени в успеха си. Доверието, което оказвате на познат човек е точно на място и няма основания за притеснение.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предпочитате да си останете у дома днес и да прекарате повече време сред семейството си. Работата по дома ще ви се стори приятна и разтоварваща. Заемате се с нещо, което не сте правили досега, но сте особено въодушевени да се научите. Поощренията на околните съдействат за успеха ви. Приятел иска услуга от вас, не му отказвайте.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете резервирани към хора, които ви предлагат много срещу нищо. Не влагайте пари и време в съмнителни начинания. Ако пък ще купувате три пъти помислете преди да решите. Пазете се от документна измама. Очертава се пътуване за някои. Но най-много ще ви се иска да потънете в спокойствието на своя интимен свят. Съумейте да съхраните енергията си и да не я разпилявате без нужда.
  08 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви предлага разнообразни възможности за прекарване на свободното време. Някои от вас вероятно ще предпочетат да оползотворят времето си с работа и естествено няма да сбъркат. Други имат намерение да се отдадат на заслужена почивка в приятна компания. Помислете как да подобрите физическата си форма, за да се почувствате по-освежени можете да поспортувате.
  08 дек 2019
  Последни новини