От х:

Днес в x:

12 казана фасул за Богородица, утре Мариите черпят с курбан

Дълга редица казани с фасул ще нахранят миряните тази вечер

 12 казана с постен фасул забъркаха в двора на храма Света Богородица миряни и хора от църковното настоятелство. Постният боб сготвен с много зеленчуци но без никаква мазнина, ще бъде раздаден на християните след вечерня днес, тоест около 17.30 часа. Традицията е чест на големият християнски празник „Успение Богородично”, който е утре 15-ти август. С него свършват 15 дневните Богородични пости, по време на които освен блажно, бяха забранени и сватби.

Успение Богородично отбелязва смърта на божията майка Дева Мария, която на този ден се възнася на небето придружавана от всички ангели.

Празникът е третия по значимост в християнския свят след Коледа и Великден, но със сигурност е най-любимия за не толкова религиозните миряни. На този ден никой нищо не работи. Правят се курбани, а болните нощуват на „свети места" за здраве. Целият ден празнува семейното огнище, майчинството и жените, на които Божията майка е покровител. Раздават се осветени в църква обредни хлябове, дини, грозде и др плодове характерни за сезона. В повечето населени места се правят сборове.

Любопитна подробност е че на този ден се коли коли агне, като предварително го захранват и прекадяват, както на Гергьовден. Дробът на жертвата се вари и носи в черквата за освещаване. Месото се пече на открит огън на ръжен, после по съседски си разменят месо и баница за здраве като наричат: „Нека Света Богородица да ни е на помощ!"

На този ден трапезата е щедра. Заедно с пожелателния курбан трябва задължително да включва жито, царевица, варена тиква, прясна пита, каша от пиле, диня, грозде. Утре на именна трапеза трябва да посрещат дамите на име Мария, Марияна и Мариана, както и мъжките еквиваленти на последните две имена.

Според една от тардициите, именниците трябва да празнуват три дни. След толкова време, Богородица възкръсва от пещерата в Гетсиманската градина, където е погребана.

Г.Христов

Манастирският боб включва много зеленчуци
Почитащите традицията днес запалиха свещички в чест на божията майка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини