От х:

Днес в x:

4 поколения ловци откриха сезона на Кенана

Виктор, Величка и дядо Радни подгониха пернатите

Най-многобройната ловна дружинка в Хасково, кенанската, откри ловният сезон тази година с добра слука и щедър мохабет на новото си място. Ловците смениха досегашното си местообитание, чешмата на „Светия Дух”, със закътано и облагородено местенце под Асенова крепост. Ловният заслон спокойно може да конкурира туристическите хижи и има две предимства- не трябва да се дели с никой и пътят е ужасен. Второто, като предохранителна мярка срещу лесничеи и разярени съпруги.

43 ловци нарамиха чифтетата и тръгнаха из Кенана на лов за пернати. Само за три часа жертва станаха 13 гургулици и 7 пъдпъдъка. Според твърденията на самите ловци, още поне толкова били ударени, но не били открити.

Дружинката бе представителна за цялата ловна история на хасковско. 4 поколения ловци бяха дошли с двуцевките да си пробват късмета. Доайен бе бай Радни Димитров. Въпреки 85-те си години той достой конкурираше младите. Единствената жена ловец Величка Тодорова, удари няколко пилета, но прекрати слуката щото се зае с приготвяне на салати. По стара авджийска традиция, към 11 часа започваше курбана и се слагаше трапезата за събудилите се от зимен сън ловци. Най-младият ловец на „Светия дух”, 28 годишния Виктор Тодоров, задържа прицелът малко по-дълго, но така и не стигна късмета на жената. Всред закоравелите майстори на двуцевката бе и 3 годишната Златина Бориславова. Тя е наследничка на поколения ловци, започнали с прадядо и Георги, продължени от дядо и Никола и татко и Борислав. Мъникът, който току що бе оставил памперсите, вече имал ловен костюм, своя пушка и куче. От следващата година се включва в гонката, заканиха се гордите тати и дядо.

От днес, 13-ти август, се разрешава само ловът на пернати. От 1-ви октомври е разрешен отстрелът на всякакъв дивеч, включително и прасета. Те били рядкост из хасковско, но както казват ловците, винаги има надежда. На принципа, помогни си сам за да ти помогне и богът на ловджиите, кенанци отглеждат фазани в специален волиер и ги разселват преди началото на сезона. За тази година вече пуснали 200 охранени птици на специални места. В Хасково прасетата може да са кът, но летящо печено винаги ще се намери.

Г.Христов

Не заставайте на пътя на тази жена!
Автоматикът на дядо Радни не прощава
Величка и нейната слука. На ред е салатата
Дружинката на "Светия дух"-Кенана. Малката Златина в ръцете на татко си Борислав
Ловците си отглеждат фазаните в специален волиер
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини