От х:

Днес в x:

Ловът на диви свине продължава до края на януари, няма Африканска чума в Хасково

    Хасково остава единствената област, в която няма регистриран случай на заболели животни от Африканска чума. Това стана ясно днес на ежемесечната епизоотична комисия, свикана от областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, съобщиха от областна администрация.

    254 са пробите, взети от диви свине на територията на горско стопанство Хасково през 2019 година, отчете директорът на Държавното горско стопанство инж. Любомир Илиев. От началото на новата година са взети 8 проби от диви свине като всички резултати до момента са отрицателни. Инж. Илиев добави, че е издадена заповед, с която срокът за групов лов на диви свине, е удължен до края на месец януари. Това е една от предвидените мерки за ограничаване на риска от разпространението на болестта Африканска чума по свинете.

    От Областно пътно управление в Хасково обявиха, че продължават да изпълняват предвидените мерки. Шефът на държавната институция инж. Радостин Ламбрев посочи, че продължава почистването на всички републикански пътища и отбивки за почивка на територията на областта. От Областната дирекция по безопасност на храните докладваха, че предстои промяна на нормативната уредба на ветеринарно-медицинска дейност, която да улесни регистрацията и идентификацията за отглеждане на прасета тип „заден двор“.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Jo
      John
      17 -3
      14:24, 8 яну 2020
      какво увеличавате бе, тюфлеци, единствената мярка беше да се избият 90% от популацията още преди 2 години, но никаква не я свършихте овреме!
    • 2
      Ге
      Георги
      3 -3
      20:20, 8 яну 2020
      Няма регистриран случай , но се удължава срокът за трепане !
    • 3
      Ле
      ленин
      1 -3
      23:08, 8 яну 2020
      Може и да няма болест в момента в областта но опасността остава и за това е задължително броят на диви прасета да се редуцира доста.Не знам кой учен и не доучен е взел това решение но то е много грешно.Само едно болно прасе да се появи в областта и ще е късно да се намалява броя им.Сега му е времето да се острелят и защо им са мили на власта няма нормално обяснение.Пълна идиотщина на ГРОБ е това решение за спиране на отстрела на прасета.
    • 4
      Хи
      хитлер
      3 -1
      23:18, 8 яну 2020
      В цялата страна се появяват заразени прасета северна България почти цялата е пламнала но нашите управници от ГЕРБ решиха че в нашата област няма да се намаля броя на отстреляни животни за да може като дойде болеста а тя ще дойде скоро /10 -20 дни/ да ревем че не може да се справим.Лова на диви прасета трябва да продължи до пълно изчезване на болеста. В противен случай ще видите цени от по 20-25 лв.кг на свинското.
      • Ад
        Адамакис
        1 -1
        11:13, 9 яну 2020
        То и на бабата в Ямболско трябваше да се изтрепят козите, защото попадаше в района на зараза. Това не стана и сега са си живи и здрави.
        Още през пролетта на 2019г. български фирми са договаряли закупуване на свинско месо от Канада. Защо ли?
      • Кр
        КРАЛИ МАРКО
        0 -1
        12:43, 9 яну 2020
        Пожелавам на всички пишман-авджиии....много смъртоносни инциденти с личните ви пушкала....комплесксари...кон да ва е...е и на не мърдате!!!А на управляващата шайка.....свинси грип!!!
    • 5
      По
      Потърпевши
      0 0
      08:03, 22 яну 2020
      Няма ли някоя ловна дружина да дойде и в Свети Влас кв. Инцараки, че дивите прасета вече цели стада са в дворовете ни
    Последни новини