От х:

Днес в x:

Украински гургулици на мушката на италиански и гръцки ловци в региона

Четирима италиански и 13 гръцки ловци ще излязат по ловните полета на Ловно-рибарското сдружение “Сокол“  в събота. Територията на сдружението обхваща землищата на Харманлийско, Маджаровско и Симеоновградско.

Чужденците традиционно идват да ловуват в България прелетен дивеч. От 11-ти август отстрелът на пъдпъдъци, гургулици, гривяци, горски бекаси и обикновени бекасини вече е разрешен. Ловът е индивидуален и не може да се каже точно колко авджии ще излязат в първия ден след падането на забраната, но се очаква поне 500 души от „Сокол“ да пробват мерника си, предполага Дончо Чиплиски, който е сред най-опитните ловци в района. Според него обаче слуката ще е трудна, особено за гургулиците, заради валежите, заради които слънчогледът-основната им храна все още не е узрял.

Италианците, особено стрелците на гургулица, предпочитат България по това време, защото миграционния път на тези птици от Украйна минава оттук по Виа Понтика /Via Pontica/ към Мароко. Това е вторият по големина миграционен път на птиците, които гнездят в Североизточна Европа и прелитат на юг към Африка през зимния сезон.  На наша територия те се хранят и укрепват.

Гърци ще стрелят пък в Хасковско. Те идват за гривяк, но ловът им ще закъснее, защото не са успели да оправят документите си за съхранение на оръжие. Това се налага, заради по-строгите изисквания. След всеки лов те ще трябва да предават пушките си, които да бъдат прибирани и съхранявани при специален ред до следващия ден.

Затова заявилите участие в лова на прелетен дивеч на територията на ЛРС в Хасково чужденци се очаква да пристигнат през септември.

Авджиите вече са получили и указанията от Изпълнителна агенция по горите за предстоящия лов. Използването на електрически звукопроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, както и ловни соколи и други грабливи птици, са част от забраните по време на ловния излет.

Експертите призовават ловците да имат изрядни документи - ловни билети и разрешителни.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ни
    Никодимчо
    8 -18
    08:05, 10 авг 2018
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ха
      Хасковлия
      6 -2
      12:08, 10 авг 2018
      Джендър ли си или обикновен......ти си знаеш
    • Гр
      Грозденце
      1 -1
      17:36, 10 авг 2018
      Никодимчо, научно доказано е, че ползите от ловната дейност за природата са повече от брътвежите на псевдо-еколози като теб.
    • Ов
      Овена
      1 -1
      18:44, 10 авг 2018
      Никодимчо ти си тъп!
  • 2
    1_
    1_1533882791
    9 -4
    09:33, 10 авг 2018
    Не било хубаво да кълнеш, защото, ако клетвата не стигне до този, който кълнеш се връща при теб :)
  • 3
    Аз
    Аз
    2 0
    10:40, 10 авг 2018
    Много интересно украински гургулици и чужденци го стрелят!
Последни новини