От х:

Днес в x:

Отмениха евтината синя зона, не била обсъждана

Законна Синя зона

Хасковският административен съд отмени наредбата на ОбС, с която се въвеждаше Синя зона с две тарифи. В едната част на зоната се предвиждаше паркиране срещу 50 стотинки за половин час, а другата бе стандартната – левче на час. Основният мотив на магистратите е, че проектът за Наредбата не е публикуван 14 дни преди гласуването, както изисква законът.

Куриозното е, че това е може би единственият акт на Общинския съвет, в който са залегнали реални предложения на граждани на Хасково. Идеята за половин такса дойде именно при обсъждането на проекта във форума на Haskovo.net, където бе публикуван целият текст на наредбата. Тя обаче бе качена на сайта на 14 март, а гласуването й в ОбС се състоя на 25 април. Въпреки късия срок, текстът бе прочетен от над 2500 потребители, колкото не биха го прочели навярно и за половин година в официалния сайт на община Хасково.

Законовото изискване за публикуване на проекти и изменения в общински Наредби най-малко 14 дни преди гласуването им в ОбС влиза в известен конфликт с процедурата на внасяне и разглеждане на докладните записки. Постоянните комисии, които разглеждат предложенията, се събират в седмицата преди сесията. Така одобрен от тях проект няма как да бъде публикуван 14 дни преди заседанието на ОбС. А няма смисъл да се публикува докладна записка, която не е минала през съответните постоянни комисии и не е одобрена от тях, още повече, че в тях се правят и промени в текстовете.

Но това е проблем, който ще бъде решен вероятно от следващия Общински съвет. А засега остава в сила абсурдът – действащ се оказва първият вариант за синя зона, за левче на час навсякъде, който също не е бил публикуван 14 дни преди гласуването и не е бил обсъждан публично.

Така стоят нещата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини