От х:

Днес в x:

Депутатите Петър Петров от ГЕРБ и Ангел Найденов от БСП - на път да върнат Интернета на България

Депутатите Петър Петров от ГЕРБ и Ангел Найденов от БСП – и двамата от Пернишкият избирателен район, са на път отново да върнат свободният достъп до Интернет на България!

Припомняме, че от началото на тази година Интернет доставчиците бяха подложени на държавен рекет поради приетият още през 2006 година „Закон за електронните съобщения”! Същият повелява всички кабели за Интернет да се вкопаят в земята без да е отчетен факта, че това на практика не може да се случи! Разходът – около 6 Милиарда лева – не е по силите даже на Държавата, камо ли на частни фирми в условията на криза! Доставчиците на Интернет заподозряха заговор, целящ разчистване на пазара за по-големите оператори. И май наистина бяха прави…

Борбата със закостенелостта и бюрокрацията хич не беше лека! В нея се включиха десетки фирми и организации, предоставящи тази услуга! Имаше обсъждания, медийни публикации и лично убеждаване в продължение на часове, дни и месеци! Хубавото бе, че експертите в Министерството на съобщенията, в Парламентарната комисия за съобщения, транспорт и информационни технологии и в групите на ГЕРБ и БСП в парламента вникнаха задълбочено в проблема и са на път да го решат в полза на всички нас!

Огромна роля за решаването на проблема изиграха двамата депутати от Пернишкият избирателен район, Петър Петров и Ангел Найденов!

Макар и от различни партии – двамата показаха как общата работа в правилната посока може да доведе до успех! И ако Перник наистина има с какво да се гордее – това са точно тези двама народни избраници!

Г-н Найденов отправи питане до Министъра на транспорта относно алтернативите за Интернет достъп при положение, че доставчиците на услугата биват ликвидирани по такъв „законен” начин. Г-н Петров работи активно в комисията по съобщения за да убеди колегите си в нашата правота. Фразата му: „Ако трябва закона да се спазва – в България не би имало нито един клиент на Интернет” изигра ключова роля за убеждаване на членовете на тази комисия!

Роля изигра и обявяването на достъпа до Интернет за основно човешко право от страна на Комисията за човешките права към ООН. В доклада на комисията бе посочено, че лишаването на крайният потребител от Интернет достъп от месец Юли, 2011 г. ще се третира като мярка, непропорционална на каквото и да било нарушение, допуснато от потребителя или доставчика на услугата! Същото право е валидно за всеки човек на Земята дори и по време на бунтове или война!

Развитието на събитията покрай този случай има и други положителни страни: За пръв път (с изключение на таксиметровите шофьори преди време) - една гилдия се обедини, опозна се взаимно и се самоорганизира в защита на своите лични интереси и на интересите на своите клиенти! За пръв път ни бе даден реален шанс да вземем участие в изработването на поправки в закона, които ще работят за, а не против нас! Май дадохме пример какво трябва да е гражданското общество!

Дано и другите се поучат от нас!

 Вихрен Матев

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини