От х:

Днес в x:

Тъпчат със сол незряло сирене

Недобре узрялото сирене се крие с много сол. Дванадесет от общо 19 изследвани марки сирене показали отклонение от Българския държавен стандарт по отношение на време за зреене и съдържание на сол, предаде АСН.

Това показва изследване, направено от представители на Университета за национално и световно стопанство и асоциация "Активни потребители". Останалите седем марки обаче са покривали напълно изискванията на стандарта, макар че само едно от тях е било официално регистрирано за производство по БДС. Сирената отличници са "Биосирене", "Биосирене Троян", "ЕлБи", "Маджаров", "Олимпус", "Македа" и "Лакрима". Останалите обаче не са двойкаджии, а могат да се оценят с добър и дори много добър.

Резултатите за съдържанието на сиренето са далеч по-обнадеждаващи от изследванията, правени преди две години, коментира шефът на "Активни потребители" Богомил Николов. За разлика от 2009 г. сега продуктите се правят от истинско, а не сухо мляко, и не съдържат нишесте и растителни мазнини.

Изследваните сирена обаче са от сравнително скъпите - на цени между 7,20 и 14,70 лв., а едното от тях дори струва 19,98 лв. за килограм. По-доброто качество на сиренето и киселото мляко, което показват изследванията, са за сметка на цените, каза Николов. Той отчете, че за последните две години сиренето е поскъпнало средно с 2 лева на килограм, а киселото мляко - с 25 ст.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини