От х:

Днес в x:

Подпалиха „Химмаш“ с актове заради злополуката с работника им

Красимир Кралев едва оцеля в трудовата злополука в Химмаш

След две седмици разследване, хасковската инспекция по труда и НОИ наложиха 3 акта на местното машиностроително предприятие Химмаш заради злополуката с техен работник. Както ви информирахме на 13-ти юни, 46 годишния заварчик Красимир Кралев бе прегазен от метално дъно на изработвана в предприятието цистерна. Мъжът бе със счупен череп и мозъчен кръвоизлив и имаше опасност за живота. Бе опериран по спешност в Пловдив, но вече е добре и даже се е върнал в Хасково, уточниха от местната инспекция по труда. Това обаче не попречило на ведомството на наложи персонални глоби на отговорните за инцидента. Първата е от 1500 до 15 хиляди лева за липса на предпазни колани, въжета и скеле за работа на височини. По време на инцидента Красимир бе покачен върху цистерната от където паднал и впоследствие бил затиснат от многотонния метал.

„Няма да бъде на минимума, но няма да бъде и максималната“ уточни бъдещия размер на глобата шефът на трудовите инспектори Емил Буботанов. Втората санкция е за липса на инструктаж за безопасна работа. Глобата тук ще е между 1000 и 10 000 лв. Третата, е липса на контрол дали се спазват правилата за безопасност. И тя е между 1000 и 10 000 лв. Няма наложена глоба на ръководството на предприятието или пък на Химмаш като цяло. В последните години там се е работило в съответствие с правилата, по справка на трудовата инспекция.

За последните няколко месеца това е втората трудова злополука в Хасково. На 15-ти февруари, 60 годишният Йордан падна от 7 метра и умря на място в тютюнопреработвателната „Алайънс Тобако“ Хасково. Тогава бяха наложени 4 санкции-две за предприятието и две на служители отговарящи за безопасността.

Г.Христов

Шефът на инспекцията по труда Емил Буботанов показа излезлите днес актове
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини