От х:

Днес в x:

Хасковлия зася 400 дка тютюн, имало сметка и без субсидии

Хасковлия смята че има сметка от тютюна и зася 400 дк

Хасковлията Димитър Димитров зася 400 дк тютюн от сорт Вирджиния, в земеделските площи край града и се надява да изкара добра печалба от него. Това заяви самият собственик докато надзираваше днес саденето на полученият по-рано разсад. Стопанинът не пожела да бъде сниман, но отговори на въпросите ни. Всъщност той бе само един: защо сее от културата при условие, че се прекратиха националните доплащания. Пак има сметка, зависи от пазара, лаконично отговори Димитров. Субсидиите не са решаващи за печалбата. Според други тютюнджии, не е невъзможно да се договори пазар на 7-8 лв за кило, което с лекота покрива харчовете по отглеждането.

Сред тях бяха и няколко десетки роми от близките села Стойково и Динево, които днес работеха по полето. Изненадващо, хората бяха доволни от чорбаджията и заплащането му. Звучаха само топли думи.

Бизнес начинанието на Димитров обаче повдига много интересни въпроси. В края на януари, десетки хиляди тютюнопроизводители от 3 области блокираха Е-80 от Горски Извор до Хасково, в знак на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна и края на националните доплащания. Отчаяните хора извървяха 30 км пеша в опит да привлекът общественото внимание. Разправяха, че приходите не покриват дори разходите им. И то с националните доплащания и с политическото застъпничество/по думите им/ на ДПС.

Явно свободният пазар си има свои предимства и явно, тютюнът вече не е само приоритет на турския етнос.

Г.Христов

Културата можела да е печеливша дори и с разходите по механизирана техника и десетки сезонни работници

Наетите бяха доволни от чорбаджията си
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини