От х:

Днес в x:

Почитат Светия дух в 150 годишна църква

Отец Златко поръсвя миряните със светена вода

Гарвановци бяха едно от малкото села в региона, които днес вкупом почетоха празника на Светия Дух. По православна традиция този ден е непосредствено след големия празник Петдесетница. Макар храмът в Гарваново да се казва „Кузма и Дамян“, за значителна част от местните, денят на Светия дух се счита за храмов празник.

По рано е било друго. Имало е малък параклис посветен изцяло на Светия Дух. Той обаче е бил залят от водите на язовир в Клокотница, някъде в началото на 90-те години, разказват гарвановци. Затова те отново се връщат в селската си черква, която оказва се, е една от най-старите в региона-на 150 години.

Църквичката е малка и с олющена фасада, но събира любовта на гарвановци. Смятат мястото за свещено. Зад храма има чудотворно аязмо. Който пие от водата се излекува от болестите. Особено полезно било за нерви. Видимо спокойните баби и дядовци и малобройните младоци попяха молитви с поп Златко и седнаха на кротка раздумка над светен курбан.

Светия Дух е един от светото триединство-Бог, Отец и Светия дух олицетворявано и в кръстния знак. Светият Дух е този който животвори. С молитва към него започва и всяка служба на свещеник, независимо дали е от православната или католическата традиция.

Г.Христов

Голяма част от Гарваново се събра в тясната църква
Църквата в гарванова е една от най-старите в областта-на 150 години
От дълбокото аязмо зад храма се вади лековита вода
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини