От х:

Днес в x:

1.5 м смок паникьоса жилищна сграда до Лебеда

Смок стрелец е една от най-бързите при ухапване змии. За щастие-неотровна

Метър и половина смок изкара акъла на живеещи в сграда на булевард България 166А, близо до "Лебеда", вчера следобяд. Влечугото налазило етажите на новопостроеното блокче и стресирало поне няколко възрастни и деца които го видели. В спешното си повикване на 112, жителите задъхано обяснили че огромна змия се е настанила на първия етаж и пречи на хората от по-горните нива да си стигнат до апартаментите. В 3 часа след обяд екип на гражданска защита пристига на местопроизшествието. "Защитниците" много не очаквали да видят змия след като миналия месец правеха 3 совалки до апартамент в Орфей за да търсят несъществуващо влечуго. За огромна изненада обаче заварили смока да се излежава на площадката на първия етаж. Змията си била големичка, поне метър и половина, свидетелстват от екипа. Видът на влечугото допълнително стресирал. Така начерения смок-стрелец /синорник/ заема позиция досущ като атакуваща кобра и смътно прилича на нея. Размерите го приближавали близо до най-големите екземпляри на вида.

Като видял хората, смокът се шмугнал във водосточната тръба. "Защитата" направили засада от двата края и накрая спипали змията. Тя обаче е защитен вид и всичко което можело да се направи било да се пъхне в един чувал и да се освободи в най-близката гора. Както направила и гражданска защита. Никой в блока нямал представа откъде се взело влечугото.

Змиите и повечето от влечугите са защитен от закона за биологичното разнообразие вид. При среща с тях сигнализирайте на компетентните органи, съветват специалистите. Смокът специално е безвреден за хората, но през лятото, особено във вилните зони, не са изключени и срещи с отровните пепелянки и усойници, съветват защитниците.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини