От х:

Днес в x:

Официално: Тополовград е градът на Спасителя

Мара Пулева почувствала нужда да дари статуя на Исус на родния град

От днес Тополовград е градът на божия син Исус Христос. Това е първия и засега единствен град в България където има монумент на Спасителя. След градът на Богородица, Хасково и друго населено място от областта приюти член на светото семейство.

Статуята бе осветена днес от сливенският митрополит Йоаникий. Въпреки че първоначално неговия наместник, градският свещеник Иван Михалев се противопоставя на идеята. Според него това е връщане към езическите обичаи. Накрая църквата скланя.

Двуметровата статуя е поставена пред градската църква. Издялана е от мрамор, тежи около 3 тона. Изработено е от скулпторът Христо Дюлгеров по поръчка на местната бизнес дама Мара Пулева. Тя е финансирала начинанието с 15 хиляди лева лични пари.

Ревностната християнска e авторка на книгата „Знам че има бог“. Пред Haskovo.net тя обясни че сънувала спасителя и почувствала вътрешната нужда да направи статуята и я дари на родния си град.

Иначе Мара Пулева от години не живее в Тополовград. Гледала внучката си в София и това било заниманието и.

Тополовград е едва третия град в света след полският Свебоджин и Рио Де жанейро, който поставя монумент на Исус. Най-голямата статуя е в Полша. Тя се извисява на 36 метра, като допълнително е поставена на 15 метров хълм. Най известната пък е в бразилския Рио Де жанейро, който по ирония на съдбата, неофициално се е сдобил с името „градът на порока“.

Повече за българският Рио, вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини