От х:

Днес в x:

ВиК договори 3 млн €, Хасково с нов водопровод от есента

Авариите по главния водопровод са ежедневие, особено през лятото

Хасковското ВиК успя да договори проект по програма ИСПА на стойност 3 млн евро, за подмяна на главния водопровод от Ябълково в района на трети подем. Това е отсечката между Караман тепе и водонапорната кула, която се прочу с непрекъснатите си аварии. При последната, главният водопровод Фи 900 се разцепи по протежение на 7 метра. Новият водопровод ще бъде с тръби от стъклопластика и ще бъде готов до края на септември, категоричен бе Стойчев.

Щастливата развръзка дошла случайно. При посещението на министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев за откриване на димитровградската пречиствателна станция през януари, Стойчев успя да го засече заедно шефката на ИСПА за България Йорданка Станева. В присъствието на областният управител Румен Данев, Стойчев им казал само няколко думи: Това лято половин Хасково ще остане без вода! Данев потвърдил. На въпроса на втрещеният министър, защо, Стойчев отговорил че главният водопровод който осигурява 50 % от водата на града е с дебелина 1 мм при 7 мм при поставянето му преди 32 години. Разцепването му било неизбежно. След кратко разпореждане на министъра, Йорданка Станева открила едни 3 млн евро останали по ИСПА. Проектът за подмяна бил изготвен само за 20 дни, ПУП-а бил гласуван от Обс Хасково светкавично и на 7-ми март, бил официално одобрен от министерството.

„Благодаря на общинските съветници, кметът на Хасково и областният управител. Съвместната им работа даде този резултат“ обяви Стойчев. Съдействието на местната власт било ключово, защото по закон, само общините могат да бъдат бенефициенти на проекти за водата, както е и в този случай. Търговете за изпълнители обаче ще се правят от министерството на регионалното развитие в София, откъдето ще следят и за сроковете и качеството.

Тази година в България влизат 200 млн евро в сектор екология и води. Добрата новина е че не само общините могат да кандидатстват за тях, но за администрациите е по-лесно, каза още инженерът. И даде за пример градоначалникът на Свиленград Геоэрги Манолов който вече изготвил проект за 5 млн евро и вероятно ще бъде първия кмет в страната, който ще вземе от тези пари. Те не са само за пречиствателни станции, а и за канализация. Това се канели да направят в Свиленград-да подменят канализацията на цял квартал.

И хасковската плаче за смяна, намекна ВиК-шефа.

Г.Христов

Подмяната на водопровода е от Караман тепе до водонапорната кула

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини