От х:

Днес в x:

Конуш първи почете смазването на нацизма

Кап 1-ви ранг Марин Петров-секретар на съюза на запасните офицери

Хасковското село Конуш първо почете 9-ти май, денят в който бе смазан национал социализма, известен като нацизъм. След 6 годишна кървава световна война в която гинат над 50 млн души, нацистка Германия окончателно капитулира пред съюзните сили. Една от които е България.

93-ма храбри конушенци участват в редиците на българската армия по време на ожесточените боеве в заключителната 1945-та година. 4-ма от тях не се връщат от окопите на Драва соболч, в днешна Унгария, където са едни от най-ожесточените сражения с отстъпващата немска армия. С волни пожертвувания, Конушенци събраха 4 хиляди лева и с доброволен труд,  изградиха паметна плоча на местните герои. Днес тя бе открита в присъствието на областният управител Румен Данев, офицери от българската армия и съюза на запасните офицери. Председател на инициативния комитет бе Марчо Латунов. Ключова роля за поставяне на плочата изигра кметицата на селото Мария Митева.  Конуш е селото от региона дало най-много бойци в паметните за България освободителни сражения срещу нацизма.

Празникът продължи с изпълнения на патриотични песни от хор на конушенското читалище, стихове и есета от деца и четене на запазени писма на фронтоваци. Известно недоумение, на фона на повода-падналите във войната българи,  пробуди пеенето на съветски воински песни. Загиналите над 20 млн руснаци бяха почетени наравно ако не и повече в сравнение със значително по-малкото, но все пак български синове. Обяснението бе, че без тогавашният СССР, нацизма щеше да победи. Което е вярно.

Далеч по-нелепо стоеше знамето на ЕС. По време на втората световна война, Евросъюза дори не е бил и блясък в очите на бащите си-Шарл Де гол и Конрад Аденауер.

Въпреки това неколцина заблюдени люде, до един членове на политическите ни върхушки, продължават да твърдят че 9-ти май бил денят на Европа. Мнение наложено за първи път от Англо-американските съюзници, стремящи се да омаловажат заслугите на основния противник на нацистите.

Да им простим, те не знаят какво вършат.

Г.Христов

Главният инициатор Марчо Латунов
Пред паметната плоча с 93 имена, конушенци положиха венци и цветя. Областният Данев преряза лентата

Снимки с героите от Драва Соболч
Хорът на Конуш
Жителите на Конуш се стекоха на празника
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини