От х:

Днес в x:

Президентът: 30 октомври е О.К. за избори тази година

Първанов си хареса 30-ти октомври за президентски и местни избори

30 октомври е една добра дата за провеждане на президентски и местни избори. Това заяви президентът Георги Първанов пред журналисти на полигона в Корен. Там държавният глава бе гост на военното учение „Съюзна сила“ на българската армия.

Изборите ще са 2 в 1, категоричен бе Първанов. Всякакви спекулации че двата вота ще са на различни дати противоречат на избирателния кодекс, допълни той.

Сред партиите имаше разногласие кога да е президентският вот. ГЕРБ настояваха за 23-ти октомври, БСП иска средата на ноември, а ДПС предлага 30-ти октомври. Първанов явно си хареса датата на ДПС. Според него тая дата е посочена като оптимална от бившия шеф на ЦИК д-р Михаил Константинов, който „разбира от избори“ с усмивка додаде президента.

Спекулациите със съвместяване на изборите идваше от правото на държавния глава с указ да определи еднолично датата за местни избори. От друга страна обаче при разнобой на парламентарните партии относно президентският вот, НС има право да определи своя дата. Така на теория, изборите за кметове и държавен глава могат да бъдат на различни дати.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини