От х:

Днес в x:

Похитителят Стефан Стефанов се предаде тази сутрин

Стефан Стефанов

Похитителят излезе от сградата на банката в Сливен с вдигнати ръце, предаде репортер на Радио „Фокус” - Сливен. Това се случи съвсем внезапно, след като цяла нощ бе очаквано решението му – дали ще се предаде доброволно на силите на реда.

От ОД МВР в града потвърдиха, че 28-годишният Стефан Петров, който се опита въоръжен да ограби сливенския клон на „Инвестбанк”, се е предал преди минути.

Пред сградата на банката все още има служители на реда. От снощи със случая се занимават служители на сливенските структури на МВР, след като Специализираният отряд за борба с тероризма напусна града.

Ограденият периметър около банката се охраняваше от служба „Жандармерия”.

На 24 март бяха освободени и последните от шестимата заложници, задържани по-рано от охранителя от новозагорското село Кортен.

Снощи похитителят признал, че е допуснал грешка, която за него е непоправима. Именно по тази причина 27-годишният мъж категорично отказваше да излезе от трезора, където сам се беше затворил. Това разказа пред бТВ Щерьо Щерев - шеф на охранителната фирма, в която работи похитителят.

Щерев, който прекара цялата нощ пред банката в Сливен, допълни, че мъжът не е отправял никакви искания към властите или финансовата институция. От самото начало на заложническата драма той повтарял, че няма да нарани нито една от жените, които държа под прицел в продължение на около 20 часа. Предал дори част от патроните, с които разполагал.

През последните шест часа с похитителя Стефан Петров разговаря негов близък приятел, опитвайки се да го убеди да излезе от сградата.

Пистолетът, който мъжът носеше, е негово лично оръжие, като разрешителното за притежанието му е презаверено от 1 декември 2010 г. до 2015 г., каза още Щерев.

Преди да започне работа в охранителната фирма, Петров е минал през всички необходими за целта медицински изследвания и психотестове и всичко това е документирано, уточни още собственикът на компанията.

Той допълни, че служителите му разполагат само с газово оръжие, тъй като според влязъл в сила закон от 1 март охранителите нямат право да извършват дейността си с лично оръжие.

Петров заема настоящата си длъжност от една година. В този период той не е проявявал агресия към колегите си, извършвал е всичките си задължения стриктно, не е създавал конфликтни ситуации и нищо в поведението му не е подсказвало, че може да извърши престъпление, твърди Щерев.

“Стефан е кръгъл сирак, без близки и приятелка, не говори за личния си живот. Не е демонстрирал да има финансови затруднения. Той е много добро момче”, категоричен бе Щерев.

Петров презирал крадци, бандити и наркомани, не пушел и не бил страхлив, добави шефът му. И отсича, че целта на Стефан не е била да обере банката.

"Единственият му проблем може би е самотатата", каза Щерев.

След освобождаването си, една от похитените служителки дори споделила, че е учудена как човек с такова държание може да извърши подобно нещо.

Щерев разкри, че самият Петров помогнал за изнасянето на ранения от него охранител Станчо Станев, за да бъде качен в линейка. Предполага се, че похитителят е открил безразборна стрелба в пристъп на паника, последвал инцидента със Станев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини