От х:

Днес в x:

Арестуваха шефа на БОП във Велико Търново

Началникът на териториалното звено на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров бе задържан с прокурорско постановление на ловешката Окръжна прокуратура, съобщи "Янтра днес".

Антимафиот номер 1 в старата столица е бил арестуван малко след 19 часа в петък във Велико Търново и конвоиран до следствения арест в Ловеч по обвинение в разгласяване на държавна тайна. Това поясни наблюдаващият прокурор Валентин Вълков. Обвинителят бе лаконичен, с мотива че производството срещу Тодоров е засекретено. Задържането е извършено вследствие на събрана информация със специални разузнавателни средства.


Вълков поясни, че не става дума за нещо, което е било казано на брифинги и пресконференции, или в каквито и да било официални контакти със средствата за масова информация.

Обвинителят нито потвърди, нито отрече, че разгласената тайна има отношение към случая с убития бизнесмен Петър Бялков миналия месец.

Вълков е и обвинител по делото за жестокото убийство на бизнесмена от Павликени.

Орлин Тодоров е задържан за 72 часа, като прокурорът бе категоричен, че ще поиска постоянна мярка “задържане под стража” за антимафиота, тъй като са събрани достатъчно доказателства по следствието. Окръжният съд в Ловеч ще разглежда мярката днес, вероятно в късния следобед.

Общо четири досъдебни производства са образувани срещу Орлин Тодоров, е заявил пред журналисти в Смолян министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му ще бъде назначено дисциплинарно производство срещу антимафиота и на база доказателствата, които са събрани в досъдебното производство, ще се предприемат и дисциплинарни мерки. Самият арест на Тодоров бе извършен само ден след посещението на вътрешния министър в старата столица и представеният пред него годишен отчет на областната дирекция на МВР. По думите на прокурор Румяна Ирманова едно от производствата е образувано от Окръжна прокуратура – Велико Търново, но вероятно ще бъде обединено с това в Ловеч. Неофициално досъдебното производство в старата столица е свързано с изтичане на информация по случая с докторите в Г. Оряховица.

42-годишният Орлин Тодоров бе назначен като началник на ТЗ БОП – Велико Търново през март 2010 г., на мястото на Мануил Тангълов. Той е работил в “Криминална полиция” към РУП – Горна Оряховица, като има 20 години стаж в системата на МВР. Преди това е оглавявал и охраната на “Захарни заводи” АД.

През изминалата една година активно участва в провеждането на няколко знакови полицейски операции, сред които разбиването на престъпна група, занимаваща се с печатане на фалшиви винетни стикери. Бяха извършени и редица удари срещу разпространители на нелицензиран алкохол, цигари без бандерол и наркотици. От работата си в “Криминална полиция” в РУП – Горна Оряховица е известен и с добрите си резултати при разкриването на престъпления от типа “телефонни измами”.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини