От х:

Днес в x:

Две години след като се п*сра, Маслиново още без вода

Хората купуват вода от местния магазин, ако не могат да си го позволят-от кладенеца

Хасковското село Маслиново продължава да е без вода, две години след като селото бе обхванато от разстройства и дизинтерии заради липсващо водоснабдяване. През лятото на 2009-та година хора от селото идваха в областният град да купуват лекарства срещу бума на стомашно чревни заболявания там. Причината за това било, че цяло село пълнело вода от една чешма, захранвана от вода на самотек. Обезпаразитяване на водата във водосбора на каптажа било невъзможно, защото поради голямото потребление, хората не го оставяли да се напълни.

„След вашия репортаж, нещата се задвижиха“ свидетелства кмета Недялко Петков. С решение на община Хасково били преведени 400 хиляди лева, отпуснати от МРРБ, с които за нула време фирма Водстрой изградили главен водопровод на селото. Помпената станция до собствения водоизточник била готова. Всичко било изградено с изключение на отбивките към къщите. По оценка на „Водстрой“ това щяло да струва около 600 хиляди лева. План-сметката била дадена на областния управител. Само общината обаче имала право да кандидатства с проекти за финансиране. Вече две години това не е направено.

Маслиновци разчитали да получат пари от планирания бюджет за селата във финансовата рамка на община Хасково за 2011-та година. Новината, че кметът Иванов върнал бюджета за прегласуване изпълни с песимизъм Недялко Петков. „ Тия 2 млн лева за селата май така и няма да ги видим“ примирено коментира той. „Пишете нещо, дано пак нещата потръгнат“ добави с надежда той.

По всичко личи обаче, че и тази година маслиновци ще пускат ведра в старите герани. Идващата на гравитачен принцип вода обаче не стига до половината село. Което отново ще се струпа на една чешма. А лятото идва.

Г.Христов

Нещата не са се променили от 2009-та година/на снимката/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини