От х:

Днес в x:

Гръцки съд оставя 3 г. без пари хасковлийка в кома

От три години Янка е в будна кома. За нея се грижи майка и Христина

От три години хасковлийката Янка Петрова е в будна кома, след като е помляна от гръцки тир близо до Атина. В катастрофата на Великден 2008 година на място умира баща й Петър. Катастрофата е причинена от заспалия зад волана тираджия, който с тежкото возило помита спрялата на паркинг българска кола.

3 години след трагедията зачерненото семейство така и не е получило обезщетение. Според гръцкия адвокат, който защитава правата им в съда, решение още няма, а делото непрекъснато се отлага.

В същото време близките на Янка се чудят откъде да намерят пари за животоспасяващи лекарства. Българската здравна каса не поема нищо от струващите стотици лева на месец препарати. Нямат и дори нужните 25 лева на ден за задължителната в случая рехабилитация.

Единствените доходи на семейството са 115 лв пенсия от загиналия в катастрофата баща и 240 лв., полагащи се на Янка като първа група инвалид. Майката не работи, защото трябва да гледа дъщеря си. Помага семейството на сина й, но парите изтичат като вода - 1300 лв за специално легло, 1500 лв за аспиратор, памперси, бебешки храни и др консумативи. Купуват се само най-необходимите лекарства, без които Янка изпада в гърчове.

Помагат само социалните, а от тази година и община Хасково. Институциите осигуряват на Христина място в програмата „Личен асистент“. От март в следващите 12 месеца майката ще получава по 2 лв на час, за 6-часов работен ден, за да се грижи за дъщеря си. Месечно това прави около 200-250 лв.

От чисто медицинска точка шансът за напредък е утопичен. Изразява се в около 30 хиляди евро за месец за изследвания в Брюксел, които може би ще дадат път към събуждането на Янка. Семейството дори вече не се надява. Чака само чудо, което да върне това, което съдбата им е отнела преди три години.

За една човешка драма и съпътстващата я надежда, вижте в нашия видеорепортаж

Освен майката, всичките си усилия дава и снахата Елена
Янка преди катастрофата...

Янка сега
Янка следи с поглед движещите неща около нея. Това дава надежда на роднините и
Лекарствата струват стотици левове на месец
В катастрофата загива и бащата на Янка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини