От х:

Днес в x:

Преброиха 88 % от областта, стопяваме се

Преброяването е на финалната права, отчете Наско Нанев

88 % от населението на областта е вече преброено, отчетоха от регионалната статистика. Според междинните данни, са отчетени 140 хиляди 382 души, които обитават 54 хиляди сгради. Преброени са близо 1500 вили.

Хората са отчели 59 хиляди 146 домакинства, което на фона на населението означава че домакинството към момента се състои от малко повече от двама души.

Цифрите потвърждават впечатленията на редовите преброители, споделени пред haskovo.net. Според броящите, налице е масово обезлюдяване на домакинствата. Буквално във всяко трето има човек който е в чужбина на гурбет. По селата пък населението измира, често срещано е голяма селска къща да се обитава от 1 човек, при това много възрастен. Дори и в градовете се отчитат много пусти жилища, които от години не са обитавани. Живеещите са /е/мигрирани вкупом.

Със сигурност населението в областта ще е доста под отчетените през 2009-та година 255 хиляди души, предполагат от преброяването.

Окончателните данни ще станат ясни на 28-ми февруари.

Напук на опасенията, преброителите са нямали проблеми с хората, които ги посрещат радушно. Само два отказа от преброяване са отчетени за 3 седмици. Впоследствие обаче хората са отчели исканите данни, похвали се Наско Нанев.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини