От х:

Днес в x:

След грипа: болниците пълни с пневмонии

Личния лекар-рентгена-първо вътрешно е маршрута за много хасковлии

Сериозни усложнения от грипа отчитат болниците в региона. Почти всички вътрешни отделения са препълнени, анонсираха началниците им. Най-честите заболявания са пневмонии, но има и други белодробни възпаления, свидетелства д-р Ирина Караманова, началник на специализираната белодробна болница в Болярово. Там при 25 легла има настанени 29 пациенти. В Болярово избягват да настаняват рутинните пневмонии защото нямат съответната клинична пътека. Настаняват се само крайно изострените белодробни възпаления и туберкулози.

Хасковското първо вътрешно отделение също е препълнено, потвърди шефът на МБАЛ Хасково д-р Тодор Пандов. „Не сме сигурни дали това е резултат от грипа, но ¾ от лежащо болните са с пневмонии“ допълни той. Идентично е положението и в Харманли. Някои от пациентите даже са попаднали в интензивния сектор.

Ако в болниците се съмняват, джипитата са сигурни. „Пневмониите заваляха“ каза д-р Марио Янакиев. Колегите му от Хасково също потвърждават за скок на болестта и сходните и бронхиални заболявания. Причина за усложненията са застъпилите се епидемии-на хепатит и грип. Жълтеницата продължава да разболява по 10-12 на ден. Преболедувалите пък са със сринат имунитет и са честа жертва на следгрипни усложнения.

Единствената добра новина е, че децата са най-малко засегнати от пневмониите. Хасковското детско отделение е единственото в областната болница в което има свободни легла.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини