От х:

Днес в x:

Събирачи на пари заляха центъра на Хасково

Неизвестни люде призовават благородството на хасковлии

Необичайна концентрация на събиращи дарения за "болни" деца се наблюдаваше днес в центъра на Хасково. Поне три групи причакваха съгражданите ни на ключови позиции и ги призоваваха да дарят по левче, два или "колкото дадат" за деца нуждаещи се от спешна операция или скъпоструващо лечение в чужбина. Първата двойка оперираше между театъра и джамията да площад Атлантически. Друг "събирач" се подвизаваше на площад "Свобода" до областната. Дама на средна възраст, по анцунг и раничка, пък действаше по "Сан Стефано". Тя пъхаше пред лицата на разхождащите се, картичка на красиво русокосо момиченце, което по думите и е болно.

Това което се набиваше на пръв поглед беше липсата на каквато и да е легитимация на събирачите. Както и сходните истории, за различни деца. Пробвахме да зададем невинния въпрос откъде е болното дете. Не получихме смислен отговор. Човек от екипа на haskovo.net поиска банкова сметка където да преведе известна сума. Такава не му бе предоставена. Явно събирането ставаше кеш. По правило не се предлагаха епикризи или някакви медицински документи доказващи заболяването на човека, за който се събират помощите. Тъй като в медиите предоставят гласност на такива събития/безплатно/, с цел да призовем великодушието на съгражданите ни към наистана нуждаещи се, пробвахме да снимаме събирачите плюс обекта на тяхната благотворителност.

Тогава настана истинска паника. За минути всеки зает с благородната кауза изчезна яко дим, прикривайки отстъплението си със словесни изрази, как не желаят да ги снимаме. Нищо че не питаха разхождащите се дали те желаят да бъдат смущавани, както и да ги карат да се чувстват едва ли не виновни, ако не дадат нещо.

Така опитът ни да дарим нещо или да спомогнем за набиране на помощи, остана само благородно намерение. Людете с картичките не се върнаха дори и след предупреждението че така изглеждат измамници в очите на обществото, дори и да не са. Явно, дори това впечатление бе за предпочитане, пред перспективата да се видят на снимка в разгара на "благородното" си дело.

Жени с колички и млади момичета бяха основните обекти на атаката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини