От х:

Днес в x:

Тийнейджърски банди върлуват из Хасково

От завишената агресивност на тинейджърите често има пострадали

Близо двойно са се увеличили престъпленията извършени от тийнейджърски банди в Хасково през 2010-та година. Това показва анализът на полицията на противообществените прояви, извършени от малолетни. За разлика от предходни години, малките хулигани се обединяват в групи. При груповото съизвършителство се предава престъпен опит, а извършителите в повечето случаи не получават адекватно наказание. Структурата на тези групи е 1 или двама пълнолетни плюс маловръстни деца като новопроявяващи се.

Любимата цел на бандите са кражби от магазини, както и мобилни телефони и пари. За първите 9 месеца на година са извършени 78 кражби на имущество, спрямо 42 за цялата 2009 г. От тях взломните кражби са 13, а грабежите - 4.

Друга обезпокоителна тенденция са зачестилите случаи на побои между ученици. При голяма част от тях са замесени повече от две лица. Някои завършват с тежки травми, като ученика от гимназията по дървообработване и строителство който бе пребит в двора на собственото си училище. От побой на двама съученици, пострада и възпитаник на спортното училище.

Причината според хасковската детска педагогическа стая е занижения родителски контрол. За периода са осъществени 50 полицейски закрили, от които 36 по искане на полицейски орган, 1 от самото дете и 13 от социални работници. Нито една не е по желание на родителите.

Заловени са 90 непълнолетни извършители на престъпления срещу 52 за цялата предходна година. Цифрите се очаква да нараснат след анализа на последните 3 месеца.

Единствената прилагана мярка спрямо хулиганите е преместване от едно училище в друго. Резултат обаче няма. Така например 14 годишният Станимир Захариев, който миналия месец преби 8 годишно момиченце от хасковския дом „Асен Златаров“, е сменил цели три училища през тази година. Навсякъде го описват като проблемен и склонен към насилие.

Г.Христов

Едиственото, което може да направи полицията е детска педагогическа стая
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини