От х:

Днес в x:

Европол: Организираната престъпност е изградила паралелна глобална криминална икономика

Европейските разследващи органи са иззели милиарди в борбата срещу организираната престъпност, но това е само малка част от печалбите от престъпна дейност, заяви вчера Европейската полицейска служба (Европол), предаде ДПА.

В доклада на Европол се посочва, че през 2020 г. и 2021 г. в Европейския съюз са били конфискувани активи на стойност средно 4,1 млрд. евро.

Размерът на конфискуваните средства обаче все още е твърде нисък, тъй като представлява само по-малко от 2 % от годишната оценка на приходите от организирана престъпност, заяви агенцията.

"Организираната престъпност е изградила паралелна глобална криминална икономика около прането на пари, незаконните финансови трансфери и корупцията", заяви изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол. "С помощта на съвременните технологии те са разнообразили своите методи на действие, за да избегнат разкриването им", каза тя. Според нея до 70% от престъпните мрежи използват различни форми на пране на пари, за да финансират дейността си, а 80% злоупотребяват с легални бизнес структури за извършване на престъпления.

Илва Йохансон, комисарка на ЕС по вътрешните работи, призова страните от ЕС да си сътрудничат повече в борбата с организираната престъпност. "Ако държавите членки на ЕС си сътрудничат още по-тясно в тази борба, можем да постигнем големи резултати", каза тя. Еврокомисарката посочи: “Финансовите и икономическите престъпления, както и техният мащаб, са разрушителна сила в обществото. Европол и Европейският център за борба с финансовата и икономическата престъпност са част от решението. Този доклад представя все по-усъвършенстваните методи на организираната престъпност и успехите на европейските правоприлагащи органи в борбата с нея. Ако държавите членки на ЕС работят още по-тясно заедно в тази борба, можем да постигнем големи резултати.“

Създаденият през юни 2020 г. Европейски център за борба с финансовата и икономическата престъпност (EFECC) е отговорът на Европол на нарастващите заплахи за икономиката и целостта на нашите финансови системи. Специалистите и анализаторите на EFECC подпомагат правоприлагащите органи и съответните публични органи в техните международни разследвания на финансови престъпления. През 2022 г. EFECC е подкрепила 402 разследвания, като търсенето на нейните умения и услуги се увеличава всяка година.

В годишния доклад на Европол се посочва, че светът става все по-малък, тъй като търговията, комуникациите и инфраструктурата в световен мащаб ни сближават. “Монетата обаче има и друга, по-тъмна страна: нашият взаимосвързан свят се използва от престъпници, които са създали нелегална икономика, за да поддържат незаконните си операции.“

Основни констатации в доклада

  • Почти 70% от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват една или друга форма на изпиране на пари, за да финансират дейността си и да прикриват активите си. 
  • Повече от 60 % от действащите в ЕС престъпни мрежи използват корупционни методи за постигане на незаконните си цели.
  • 80% от действащите в ЕС престъпни мрежи използват неправомерно законни бизнес структури за престъпни дейности.
  • Престъпният пейзаж в тази област е фрагментиран, като ключовите участници често се намират извън ЕС. 
  • Техниките и инструментите, използвани от престъпниците, се развиват бързо, тъй като те се възползват от технологичното и геополитическото развитие. 

Законодателите на ЕС, държавите членки и правоприлагащите органи полагат все повече усилия за намаляване на икономическата мощ на тежката и организираната престъпност. Въпреки това размерът на конфискуваните средства все още остава твърде нисък - под 2 % от годишно изчислените приходи от организирана престъпност, според събраните за целите на доклада данни за конфискуваните активи.

Пране на пари

Почти 70% от престъпните мрежи, действащи в ЕС, използват основни техники за изпиране на пари, докато останалите са ангажирани с професионални мрежи за изпиране на пари и/или използват подземна банкова система . Бизнес моделът "престъпление като услуга" е широко разпространен при прането на пари. Професионалните перачи на пари са създали паралелна нелегална финансова система, за да обработват транзакции и плащания далеч от механизмите за наблюдение, регулиращи законната финансова система. Професионалните перачи на пари са както индивидуални предприемачи, така и мрежи, и предлагат услугите си срещу заплащане, често на няколко престъпни мрежи едновременно. Те могат да притежават финансова информация за престъпни средства (парични средства, банкови сметки, крипто портфейли, легални бизнес структури и т.н.) и вероятно известна информация за самоличността на клиентите си, но не и информация за техния престъпен бизнес. Тези доставчици на услуги предлагат актуални експертни познания, като същевременно отдалечават престъпната мрежа от незаконните средства. Те използват целия спектър от инструменти и техники за пране на пари, като се справят с целия процес - от събирането на парични средства на място до навременната и глобална доставка на изчистените активи под всякаква форма. Техните комисиони са в размер на 5-20% от изпираната сума и варират в зависимост от географския произход и дестинацията на средствата. Престъпните мрежи за изпиране на пари се състоят както от граждани на ЕС, така и от граждани на държави извън ЕС. Престъпниците извън ЕС произхождат главно от Източна Европа, Близкия изток, Азия и Африка. Сред тях са китайските мрежи за пране на пари, които работят с инкасатори и куриери в целия ЕС и злоупотребяват със законни транспортни компании, за да пренасят пари, скрити сред стоките или в тайни отделения на автомобилите, се посочва още в доклада на Европол.

Благодарение на нарастващия фокус на правоприлагащите органи, стойността на изчислените конфискации почти се е удвоила в сравнение с предишната оценка (от 2016 г.) от 2,4 млрд. евро средно годишно за периода 2010-2014 г. до 4,1 млрд. евро средно годишно през 2020 г. и 2021 г. Паричните средства са най-често конфискуваната стока, следвани от банковите сметки и превозните средства. По-рядко срещаните категории конфискувани активи включват акции, злато, друго движимо имущество (включително плавателни съдове) и виртуални активи.

Престъпността бележи непрекъснат ръст

Глобалният индекс на организираната престъпност за 2023 г.  на “Глобална инициатива“ (независима организация на гражданското общество със седалище в Женева, Швейцария) разкрива продължаващия ръст на организираната престъпност в световен мащаб, като 83% от населението на света живее в условия на висока престъпност. Обратно, броят на хората, живеещи в условия на ниска устойчивост на организираната престъпност в световен мащаб, е намалял значително: сега те са 62% от световното население, в сравнение със 79,4% през 2021 година.

И все пак, макар че днес повече хора живеят в държави, характеризирани като такива с висока устойчивост, при сравнение на глобалната устойчивост с нарастването на разпространението на престъпността данните показват, че рамките за реагиране не са успели да отговорят на заплахата от организираната престъпност. Разширяващата се пропаст между организираната престъпност и нашите колективни усилия за устойчивост подчертава спешната необходимост от информирани, практически стратегии за борба с организираната престъпност в световен мащаб.

Върховенството на закона

Върховенството на закона в европейските демокрации рискува да бъде подкопано, ако лидерите на ЕС не засилят значително реакцията си срещу бума на престъпленията, свързани с наркотици, заяви пред “Политико“ преди два месеца изпълнителната директорка на Европол Катрин де Бол.

Тя посочи, че Европа е заменила Съединените щати като основен целеви пазар за международните наркотрафиканти и че през следващите две години се очаква рязко увеличаване на пристигащите наркотици на фона на пренасищане на производството.

Политиците трябва да превърнат борбата с организираната престъпност в още по-голям приоритет, ако искат да избегнат загубата на доверие на гражданите в системата, предупреди Де Бол.

"Намираме се в много трудна ситуация", каза тя. "Изостанали сме."

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини